Vijf ideeën voor herbestemming Sint-Katelijnekerk

wo 09/07/2014 - 14:33 Een jury onder leiding van De Munt-directeur Peter De Caluwe heeft vijf ideeën geselecteerd voor de herbestemming van de Brusselse Sint-Katelijnekerk. De Sint-Katelijnekerk is al sinds eind 2011 dicht voor erediensten.

erfgoed sint katelijnekerk herbestemming ideeen brussel architectuur wedstrijd peter de caluwe

Sint-Katelijnekerk gesloten

Het bisdom heeft besloten de Sint-Katelijnekerk, aan de Vismarkt in het hartje van Brussel te sluiten. Het gebouw komt in handen van de stad, en die denkt eraan om er een overdekte fruit- en groentenmarkt van te maken. (Journaal, 29 december 2011)

De jury zal de haalbaarheid van elk van de voorstellen onderzoeken en een advies uitbrengen voor het college van burgemeester en schepenen. Die zal daarop een aanbesteding uitschrijven voor een concreet project.
 

De Sint-Katelijnekerk is al sinds eind 2011 dicht voor erediensten. In februari lanceerde de stad Brussel een ideeënoproep voor het gebouw. In totaal werden er 43 voorstellen ingediend. Daarvan heeft de jury er nu vijf weerhouden.
 

Vijf ideeën

 1. Een eerste project van Geoffroy Marichal wil er een multifunctioneel gebouw van maken, met vergaderzalen en tentoonstellingsruimtes en een overdekte passage die het Sint-Katelijneplein verbindt met de Vismarkt.
   
 2. Het bisdom zou graag een herbestemming zien met vier delen: een forum, een museum, een stuk voor handelszaken en het behoud van een stuk voor erediensten.
   
 3. Pire & Goots Architecte bedacht voor de hogeschool Rits een ovaalstructuur met verschillende verdiepingen, goed voor een bijkomende bruikbare oppervlakte van 2.000 vierkante meter.
   
 4. CollectiveU werkte een voorstel uit met een glazen structuur op het dak en en een spiraaltrap. Er zou onder meer een sociaal café komen.
   
 5. De architecten Pietter Lansens en Elena Caruso willen de kerk omvormen tot een stedelijke ruimte waar verschillende soorten activiteiten mogelijk zijn: beurzen voor verzamelaars, filmvoorstellingen, sporttornooien of concerten.

De ideeënontwerpers zullen hun voorstellen eind augustus aan de jury kunnen toelichten.