Poot van allerlaatste Vlaamse wolf?

vod
vr 27/06/2014 - 16:36 In het museum STAM in Gent is per toeval een gemummificeerde wolvenpoot ontdekt uit de achttiende eeuw. Volgens de onderzoekers is het een voorpoot van de laatste wolf die in Vlaanderen heeft geleefd.

erfgoed stam stadsmuseum gent poot wolvenpoot ontdekking wolf depot archief wout de vuyst onderzoeker

In het depot van het STAM zit een gemummificeerde dierenpoot. "De recente herontdekking was het begin van een zoektocht met een onzekere uitkomst." schrijft onderzoeker Wout De Vuyst op de website van het museum. "Heeft die poot iets met Gent te maken, en waar komt hij dan vandaan? Vertelt hij nog iets over zijn vroegere dierlijke eigenaar? En wie verzamelde dergelijke dingen? Na een historische speurtocht, wat biologisch onderzoek en een consultatie bij het DNA-labo, komt het STAM nu aanzetten met enkele bevindingen. De poot behoorde waarschijnlijk toe aan de allerlaatste wolf die in 1736 in Knesselare werd gedood."

Wolvenpoot uit achttiende eeuw gevonden in STAM

"We hebben deze poot per toeval herontdekt in het museumdepot", vertelt De Vuyst aan het Journaal. Waarschijnlijk lag hij daar al tientallen jaren en dacht niemand er nog aan. Uit röntgenfoto's bleek dat het geen vervalsing is. Sinds de achttiende eeuw is de wolf uitgeroeid in Vlaanderen.
"Men kon een premie krijgen wanneer men een wolf kon vangen en doden." Verklaart Wout De Vuyst. "Om het te bewijzen hakte men de rechter voorpoot af en bracht die naar het Gravensteen." De poot werd op de poort van het Gravensteen genageld om te tonen dat men heel actief de wolf probeerde te bestrijden.


Ook in het STAM: