Blijven plakken in Gent

vr 25/04/2014 - 09:37 Het STAM wekt in 2014 de kleurrijke migratiegeschiedenis van Gent tot leven, niet in het museum maar in de stad zelf.

Gent volgt het spoor van de (Turkse) migranten

Erfgoeddag staat zondag 27 april in het teken van 50 jaar migratie. In Gent is er een tentoonstelling en wandelparcours langs plaatsen die voor de migranten belangrijk zijn geweest.

Blijven plakken

Vijftig jaar geleden kwamen de eerste gastarbeiders in Gent toe, vandaag heeft één op vijf Gentenaars een andere origine. Velen zijn 'blijven plakken'! Het Gent dat we vandaag kennen, is het resultaat van een hele reeks migratiestromingen uit onder meer Turkije, Spanje, Ghana, Polen en Algerije. Tot op vandaag een minder bekend hoofdstuk in de stedelijke geschiedenis. Het STAM brengt dit hoofdstuk naar je toe en zorgt ervoor dat Gent zich in 2014 meer dan ooit laat kennen als een stad van de wereld.
 

Ghanezen in Gent (1986)

Sinds enkele maanden verblijven er in Gent tussen de 900 en duizend vluchtelingen uit Ghana. Ze hebben allemaal het statuut van politiek of econonomisch vluchteling aangevraagd. Een reporter van het programma 'Terloops' probeert een aantal mensen te interviewen maar ze weigeren. Uiteindelijk lukt het een afspraak te maken met een zekere Sammy, politieke vluchteling en ex journalist. (Terloops, 13 december 1986)

Gent kiest er bewust voor ruimer te kijken dan enkel het Turkse en Marokkaanse verhaal. Ook de Ghanezen vieren in 2014 dertig jaar aanwezigheid in België, terwijl de Bosniërs twintig jaar vieren. Daarom is Gent gekozen voor het overkoepelend project, dat vooral de diversiteit in de stad wil benadrukken.
 

In de stad zelf

Het STAM vuurt  deze kleurrijke geschiedenis nu af op de stad en brengt het migratieverleden tot leven, niet in het museum, maar in de stad zelf. Met audioroutes en gegidste wandelingen neemt het STAM je deze zomer mee op pad om Gent op een heel andere manier te leren kennen. Trek erop uit, maak te voet of per fiets een reis door de tijd en ontdek de wortels van de migratie in de jaren '60, '70 en '80.
 

Verspreid over de stad stipt het STAM in totaal 35 plekken aan als belangrijk in de migratiegeschiedenis - het STAM haalt ter plaatse de migratieroots naar boven en maakt ze zichtbaar. Sommige plekken hebben nog dezelfde functie, andere zijn onherkenbaar veranderd, sommige zijn bekend, andere anoniem.

Blikvangers op straat maken het migratieverleden zichtbaar. Routes in de stad vertellen verhalen van en over mensen die zijn blijven plakken in Gent. De website plaatst het geheel in een historisch kader.

Migratie in kaart brengen

Het is ook de bedoeling van het STAM om nieuwe verhalen te verzamelen. Mensen en verenigingen treden naar buiten met hun verhaal: vzw Trefpunt, het muzikantenhuis (Dampoortstraat), het Huis van Alijn, in vzw Ella, vzw Bosna, de Ghanese coig organiseren tentoonstellingen en concerten.

Diana Goderich (zie foto hieronder) is Russische en woont  anderhalf jaar in Gent. Ze is een van de zes migranten die ons door de stad leiden. Ze doet dat in het Nederlands.
Bij de voorstelling van het project 'Blijven plakken' in de Sint- Niklaaskerk konden Gentenaars uit andere landen op een kaart aanduiden waar ze vandaan komen. Diana prikt op Rusland.

Het eerste Turkse restaurant van Gent, het voormalige Italiaanse ijssalon Veneziana, het huis waar vroeger een Spaans interimbureau avant-la-lettre was, een textielfabriek waar de Marokkaanse arbeiders op de vloer sliepen, ... Plaatsen als Damberd, MIAT en Mokabon kent iedereen wel, maar wat hebben ze met migratie te maken?

Ontdek het op de website van het STAM : www.blijvenplakkeningent.be  of maak een wandeling met gids of probeer een audioroute.

Van 27 april tot en met 2 november 2014

De curatoren van dit project zijn Tina De Gendt & dr. Jozefien De Bock. Inhoudelijke samenwerkingspartner: Amsab-ISG.

 

'Blijven plakken' op Cobra.be