Muurschilderingen gevonden in Peru

di 22/04/2014 - 14:02 In Pachacamac, nabij Lima, werden muurschilderingen ontdekt door een Belgische ploeg archeologen van de Université libre de Bruxelles. Sinds 1938 werden er geen muurschilderingen meer ontdekt in Pachacamac. De site is kandidaat voor opname in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

erfgoed muurschildering precolombiaans peru pachacamac project ychsma

De polychrome muurschilderingen werden gevonden in Pachacamac, een site gelegen aan de centrale kust van Peru. De ploeg van het Project Ychsma (Centre de Recherche en Archéologie et Patrimoine, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Université libre de Bruxelles), onder leiding van Peter Eeckhout en Milton Luján Dávila, ontdekte de muurschilderingen tijdens de opgravingen van een tot nu toe onverkend klein gebouw opgetrokken uit leemmortel.
Waardevolle offergaven bedekten de vloeren van de tempelkamers en gangen. De objecten bestonden uit diverse materialen, afkomstig uit verschillende zones van de Andes. Zo werden er ornamenten teruggevonden gemaakt uit papegaaienveren en granen uit het Amazonegebied; zwarte bergstenen, uitgekozen om hun bijzondere vormen; onbewerkte en gebeeldhouwde schelpen uit Ecuador; schalen ingelegd met parelmoer in de stijl van de Noordkust, metaal en Inca ceramiek.

Volgens de archeologen zou dit verwijzen naar de functie van deze site als bedevaartsoord tijdens het Inca rijk. Het zou kunnen gaan over een massale offerande die plaatsvond na het ritueel verlaten van de tempel volgend op de Spaanse verovering in 1553. 'Inderdaad, bevestigt Prof. Peter Eeckhout, enkele glazen parels in koloniale stijl waren vermengd met de overige offergaven'. Verschillende tombes en grafkamers werden eveneens opgegraven. 'Sommige graven wijken sterk af van het normale patroon, terwijl andere toebehoren aan de elite. Het zou interessant zijn om deze te bestuderen en te vergelijken met de graven die gevonden werden door het Project Ychsma in voorgaande campagnes', voegt antropoloog Lawrence Owens hieraan toe.
De conservatrice van de missie, Kusi Colonna-Preti, verduidelijkt dat "tot hiertoe slechts enkele motieven geïdentificeerd werden. De rode, gele, zwarte, witte, blauwe en groene schilderingen werden soms in verscheidene lagen aangebracht. Echter, aardbevingen verzwakten aanzienlijk de stabiliteit van de structuren. We hebben ons bijgevolg onmiddellijk toegelegd op hun registratie en conservatie, in overeenstemming met het Peruaanse Ministerie van Cultuur en het Museum van de site van Pachacamac".