Grand Central Belge

vr 28/02/2014 - 11:14 Update: di 11/03/2014 - 09:27 Frieda Van Wijck maakt een tocht langs de vroegere privéspoorweg tussen Wallonië en Vlaanderen. Een nieuwe vierdelige Canvasreeks naar het boek van Pascal Verbeken.

Tot de Eerste Wereldoorlog was België een land van belofte, een industriële wereldmacht. Terwijl België op sterven ligt, wandelde Pascal Verbeken voor dit boek terug naar het tijdperk van de great expectations. Hij registreerde de kleine en grote tekenen des tijds en luisterde naar een bonte verzameling van Belgen en hun unieke, soms tragische verhalen. Wat betekent hun leven voor België? En wat betekent het verdwijnende België voor hen? Grand Central Belge is een requiem voor een verscheurd land dat zijn oude demonen niet kan verjagen.

Pascal Verbeken is journalist, schrijver en documentairemaker. Hij schreef in 2007 'Arm Wallonie' en bracht in 2013 samen met Herman Selleslags 'Tranzyt Antwerpia. Reis in het spoor van de Red Star Line' uit. 'Grand Central Belge. Voetreis door een verdwijnend land' wordt naar aanleiding van de vierdelige Canvasreeks opnieuw en geactualiseerd uitgegeven bij De Bezige Bij Antwerpen.

Aflevering 1: Treignes-Charleroi

Frieda Van Wijck begint haar wandeltocht in Treignes aan de Frans-Belgische grens. In Oignies-en-Thiérache heeft ze afgesproken met meneer Mathy, die heel zijn leven boswachter was, maar ook stroper in tijden van nood. Mathy legt haar uit dat Oignies 'het weduwendorp' genoemd werd, omdat alle mannen die in de kalksteengroeven werkten rond hun veertigste stierven aan stoflong. Frieda zet haar tocht verder richting Le Mesnil.  Frieda gaat schuilen in een bushokje waar ze drie asielzoekers ontmoet: twee Afrikanen en een Iranees. De jonge mannen verblijven in een asielcentrum in Oignies en vertellen haar over het Belgische eten, de Waalse gastvrijheid en hun droom om in dit land te mogen blijven. In haar hotel in Nismes vertelt de uitgeweken Antwerpenaar Chris Van Beveren over wat volgens hem het verschil is tussen Vlamingen en Walen. Boer Leemans, een Brusselse boer die naar Wallonië is verhuisd, legt uit dat Vlaamse jeugdbewegingen die vaak bij hem logeren hem lessen Nederlands geven, en hoe enkele woorden uit het Waals nog duidelijk sporen dragen van Vlaamse migranten in Wallonië...

[Grand Central Belge op Canvas, vanaf 11 maart 2014 om 20u40]