Piet Chielens wint Davidsfonds Geschiedenisprijs 2014

zo 23/03/2014 - 16:47 Piet Chielens is coördinator en drijvende kracht achter de vernieuwing van het 'In Flanders Fields Museum' in Ieper. De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt uitgereikt aan de persoon die het afgelopen jaar er het best in geslaagd is om geschiedenis op een toegankelijke en originele manier naar een breed publiek te brengen. De prijs wordt al voor de derde keer uitgereikt.

shortlist davidsfonds geschiedenis geschiedenisprijs shortlist nacht van de geschiedenis prijs davidsfonds Piet chielens sophie de schaepdrijver arnout hauben stefan hertmans giselle nath liesbeth nys flanders fields museum de groote oorlog. het koninkrijk belgie tijdens de eerste wereldoorlog ten oorlog oorlog en terpentijn brood willen we hebben vooruit gent

Motivering van de jury

Uit een shortlist van 6 kandidaten werd Piet Chielens verkozen tot laureaat van de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2014.

De jury omschreef hem als volgt: "Piet Chielens heeft uitstekend werk geleverd met zijn vernieuwde In Flanders Fields Museum in Ieper. Hij zet alle troeven in om inzicht te geven in de Eerste Wereldoorlog. Als coördinator van dat museum greep hij ook de kans om na te denken over de herdenkingsindustrie rond WO I en hoe die herdenking op een respectvolle manier kan plaatsvinden. Daarnaast presenteerde hij het afgelopen jaar samen met Birger Stichelhaut ook het boek ‘De Oorlog vanuit de Lucht’, waarin hij met zorgvuldig gekozen en becommentarieerde luchtfoto’s inzicht geeft in het verloop van de oorlog en de veranderingen van het landschap in zijn archeologische, historische, militaire en natuurlijke elementen."

 


 

Piet Chielens

Vredesconcerten in Passendale (2002)

Piet Chielens (°1956) is afkomstig uit Reningelst. Hij studeerde economie en politieke wetenschappen, maar zijn passie voor geschiedenis nam toch de bovenhand. Van jongs af aan had hij een grote interesse voor de Eerste Wereldoorlog en de gevolgen ervan. Zelf afkomstig uit de Westhoek, kwam hij al snel in contact met de impact van die oorlog op de omgeving.

Van 1992 tot 2007 organiseerde hij de Vredesconcerten, een reeks concerten ter herdenking van de gebeurtenissen tijdens WO I. Chielens schreef ook een aantal boeken over het thema, zoals 'De Troost van Schoonheid, de literaire Salient, Ieper 1914-1918', dat hij samen met zijn broer Wim schreef.
 

De dubbelexpo 'Oorlog & trauma' in het journaal

Beelden uit de tentoonstelling 'Soldaten en ambulances' in het Flanders Fields Museum in Ieper en 'Soldaten en psychiaters' in het Museum dr. Guislain in Gent.

Sinds 1996 is hij coördinator van het 'In Flanders Fields Museum'. In 2012 werd het museum onder zijn leiding voor een tweede keer helemaal vernieuwd. In de moderne en interactieve opstelling staan persoonlijke verhalen centraal en worden digitale technieken ingezet om de bezoekers mee te nemen doorheen de verhalen van burgers, soldaten, vrouwen, kinderen, kunstenaars … zodat ze de invloed van de oorlog zelf zouden kunnen ondervinden. Dankzij de ideeën en de inzet van Piet Chielens en zijn team werd het museum alvast klaargestoomd om de herdenking van 100 jaar WO I op een moderne en inspirerende manier in te zetten.
 

De Nacht van de Geschiedenis

De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt uitgereikt aan de persoon die zich heeft ingezet om de uitstraling van geschiedenis positief te beïnvloeden. De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt al voor de derde keer uitgereikt in het kader van De Nacht van de Geschiedenis. Die vindt dit jaar plaats op dinsdag 25 maart met als thema 'Dagelijks leven tijdens WOI'. Zo’n 220 Davidsfonds afdelingen en erfgoedpartners in Vlaanderen organiseren dan creatieve en verrassende geschiedenisactiviteiten rond dit centrale thema. Klik hier voor meer informatie over deze nacht.

De winnaar ontvangt het symbolische bedrag van 2014 euro.


 

 


 

Waren ook genomineerd door de jury

- Sophie De Schaepdrijver : historica en schrijfster van 'De Groote Oorlog. Het Koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog.'
- Arnout Hauben : reportage en documentairemaker die voor zijn reeks Ten Oorlog een voettocht langs de Europese frontlijn maakte.
- Stefan Hertmans : hij schreef het boek 'Oorlog en Terpentijn', gebaseerd op oude geschriften van zijn grootvader. Hij is met dit boek ook genomineerd voor de Gouden Boekenuil 2014.
- Giselle Nath : historica, publiceerde 'Brood willen we hebben', dat een blik biedt op de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in België.
- Liesbeth Nys schreef als historica het boek 'Vooruit Gent', naar aanleiding van 100 jaar Vooruit.

De jury

De jury van de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2014 bestond uit Jan Braet (Knack), Roel Daenen (FARO, steunpunt cultureel erfgoed, & 1ste laureaat), Dirk Debuysere (Davidsfonds Academie), Gita Deneckere (UGent, Instituut voor Publieksgeschiedenis), Bart Dobbelaere (De Standaard), Bart Eeckhout (De Morgen), Laure Messiaen (LECA, landelijk expertisecentrum voor cultuur van alledag), Jorijn Neirynck (Tapis Plein, landelijk expertisecentrum immaterieel cultureel erfgoed), Nele Provoost (Heemkunde Vlaanderen), Raf Scheers (EosMagazine & EosMemo), Roel Van Bambost (journalist VRT), Rik Van Cauwelaert (journalist) en Herman Van Goethem (Kazerne Dossin, UAntwerpen & 2de laureaat).