Verborgen parel in Brussel

vod
wo 05/02/2014 - 11:01 Onder het Koningsplein in Brussel liggen de ruïnes van het Coudenbergpaleis, ooit een van de mooiste paleizen van Europa. Historicus Bram Vannieuwenhuyze schreef er een boek over.

coudenbergpaleis brussel paleis archeologie archeologische site ruine koningsplein koningsstraat coudenberg bram vannieuwenhuyze boek het coudenbergpaleis te brussel het journaal

In de Middeleeuwen werd Brussel gedomineerd door het reusachtige Coudenbergpaleis. Gebouwd als burcht in de twaalfde eeuw, groeit het vanaf de dertiende eeuw uit tot een volwaardige residentie voor de hertogen van Brabant, die Brussel uitriepen tot hun politieke centrum.

Later nemen ook de Bourgondische hertogen er hun intrek. Filips De Goede bouwt de residentie om tot een imposant paleis en Keizer Karel bouwt het verder uit. 

In 1731 wordt het paleis verwoest bij een brand. Jarenlang blijft er enkel een ruïne staan. Veertig jaar later worden bovenop die enorm uitgestrekte ruïne het huidige Koningsplein en de Koningsstraat aangelegd.

Van het Coudenbergpaleis blijven nu enkel nog de fundamenten en de kelders over. Bij een bezoek wandelt u over de ondergrondse Isabellastraat en ziet u in het Hof van Hoogstraeten nog een selectie archeologische voorwerpen.

["Het Coudenbergpaleis te Brussel" van Bram Vannieuwenhuyze, uitgeverij: Snoeck Publishers, 2014]