Vrouwen in de Groote Oorlog

Familie Ida op de vlucht in Nederland
vr 07/02/2014 - 07:02 De rondtrekkende tentoonstelling 'Vrouwen in de Groote Oorlog' geeft een overzicht van de gebeurtenissen en het leven van verschillende vrouwen in België tijdens de Eerste Wereldoorlog.

eerste wereldoorlog tentoonstelling vrouwen in de groote oorlog brussel foto dagboek sociale geschiedenis geschiedenis

Reizende tentoonstelling

Deze tentoonstelling van Linx+ in samenwerking met Viva-SVV over de rol van vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog opende op 22 januari 2014 in het stadhuis van Brussel en reist gedurende het hele jaar door Vlaanderen.

Aan de hand van persoonlijke verhalen van verzetsstrijders, verpleegsters, vluchtelingen, burgervrouwen, prostituees of liefdadigheidswerksters zien we een minder bekend beeld van de Eerste Wereldoorlog.
 

De situatie van de Belgische vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog is uniek. In het deel achter de IJzer hadden vrouwen andere rollen dan in het bezette gebied. In de tentoonstelling zien we dat vrouwen niet alleen passieve slachtoffers waren tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Belgische vrouwen hielden zichzelf en hun familie in leven in zeer moeilijke omstandigheden. Ze stonden uren in wachtrijen voor de voedselbedeling, ze smokkelden voedsel of  ze vluchtten naar de buurlanden om hun kinderen in veiligheid te brengen. Daarnaast begonnen vrouwen liefdadigheidsinitiatieven zoals soepbedelin en opvang van wezen. Sommige vrouwen zetten zich actief in voor het verzet, deden aan spionage, hielpen gewonde soldaten of gingen aan de slag als vrijwillige verpleegster.

Het verhaal van Ida Dergent

Pasfoto Ida Dergent

Ida Dergent is een van de vele vluchtelingen die België ontvluchtten. Ze vertrekt met haar familie naar Nederland waar ongeveer 700 000 landgenoten heen gaan. Daar worden ze niet door iedereen met open armen ontvangen. Nadien trekken ze verder naar Groot-Brittannië. In een brief naar haar geliefde soldaat schrijft ze: “Ik ben blij dat ik u eindelijk kan schrijven vanuit dit schoon dorp in Engeland. We hebben een vermoeiende reis achter de rug. De treinen waren opgevorderd door het leger, we zijn meegereden met een vrachtwagen en het laatste stuk hebben we te voet afgelegd tot in Roosendaal. Daar vertrappelden de mensen elkaar bijna, zowel gedeserteerde soldaten als burgers … Elk huis zat vol vluchtelingen. Het was verschrikkelijk, en toch riepen een aantal boeren: ‘Heb je centen? Neen? Loop dan maar verder!’ … We zaten opeengepakt, de boot zat overvol. Ward, ge had dat moeten zien: duizenden en nog eens duizenden vluchtelingen kwamen aan in Folkestone in zowat alles wat kon drijven.” (Ida Anderland Dergent)

Ze wonen eerst een tijd in Londen maar voelen er zich niet veilig met de voortdurende bombardementen. Uiteindelijk komt ze met een deel van haar gezin terecht in Elisabethville. Zesduizend Belgen gaan in deze stad aan de slag in de oorlogsindustrie. Ze trouwt er met haar soldaat.

Na de Eerste Wereldoorlog keert Ida terug naar Antwerpen. Samen met haar echtgenoot woont ze in bij haar dochter en kleinzoon, Roland. Jaren later gaat Roland op zoek naar het oorlogsverhaal van zijn beide grootouders.

Foto voor huis Elisabethville

['Vrouwen in de Groote Oorlog’ - Linx+ i.s.m. Viva-SVV]

de tentoonstelling rreist rond in Vlaanderen (hier vindt u alle informatie):

  • 7 t.e.m 20 februari 2014 - 'Huis van de Mens', Mechelen
  • 9 februari 2014 - cc De Kern, Bist 18, 2610 Wilrijk - 14-17 uur
  • 15 februari - Stadhuis Antwerpen
  • 3 - 7 maart 2014 - kantoor De VoorZorg, Sint-Bernardsesteenweg 200, 2020 Antwerpen
  • 10 -14 maart 2014 - Kantoor De VoorZorg, Désiré Boucherystraat 17, Mechelen
  • 17 - 21 maart 2014 - Kantoor De VoorZoorg, Merodelei 19, Turnhout
  • 23 maart 2014 - zaal Nova, Schijfstraat 115, 2020 Antwerpen
  • 12 april 2014 - Volkshuis, Edegem
  • 28 - 29 juni 2014 - Volkshuis, Willebroek
  • 1 september t.e.m 28 september - Zuiderpershuis Antwerpen (in optie)

Geïnteresseerd om de tentoonstelling ergens uit te nodigen? Boekingen zijn nog mogelijk via Linx+ of Viva-SVV