Publiek betaalt restauratie glossenbijbel

do 16/01/2014 - 16:27 De erfgoedbibliotheek van het Grootseminarie Brugge is er dankzij crowdfunding in geslaagd maar liefst 7.540 euro op te halen voor de restauratie van een unieke bijbel uit 1480.

glossenbijbel ter doest restauratie crowdfunding brugge

Het Grootseminarie Brugge plaatste het project voor de restauratie van haar bijzondere ‘glossenbijbel’ in oktober 2013 op Boekensteun, een website om online financiering te zoeken voor oude en nieuwe boeken. De erfgoedbibliotheek zocht 2.350 euro om de band en het boekblok van het eerste deel van de bijbel te laten behandelen. Dat deel wordt vaak uitgeleend voor tentoonstellingen.

Uiteindelijk deden 106 personen een bijdrage en haalde de actie meer dan drie keer het benodigde bedrag op. Daardoor kunnen de andere drie delen ook onder handen worden genomen. Nu kan een conservator de bijbel vakkundig herstellen en de namen van de donateurs worden vermeld op een ex libris dat wordt bewaard bij het gerestaureerde boek. Wie honderd euro of meer in het zakje deed, krijgt een gesigneerde prent van illustratrice Gerda Dendooven.

De glossenbijbel

De 'Biblia latina cum glossa ordinaria et interlineari' werd in 1480 in Straatsburg gedrukt. De boekdrukkunst bestond toen nog maar een jaar of veertig. De abdij Ter Doest bij Brugge was de opdrachtgever. Het is een zogenaamde ‘glossenbijbel’, waarbij de Bijbeltekst rondom is voorzien van commentaar van theologen uit de vroege eeuwen van het Christendom.

De glossenbijbel van de Ter Doestabdij is de allereerste gedrukte versie van zo’n bijbel. Hij illustreert de overgang van het handgeschreven naar het gedrukte boek: de tekst kwam van de pers, de versieringen werden achteraf met de hand aangebracht. De vier delen zijn bewaard gebleven in de originele vijftiende-eeuwse boekbanden. Ook dat is heel uitzonderlijk.

Omdat hij zo bijzonder is, wordt de bijbel wordt vaak gevraagd voor tentoonstellingen. Maar bruikleen is uiteraard alleen verantwoord als een boek in goede staat is. Na vijf eeuwen zijn de banden aan een grondige opknapbeurt toe.