Herman Teirlinckhuis in Beersel beschermd

wo 15/01/2014 - 09:01 Update: vr 03/10/2014 - 17:52 Vlaams minister-president Geert Bourgeois, ook bevoegd voor van Onroerend Erfgoed, heeft de definitieve bescherming van het Herman Teirlinckhuis in Beersel ondertekend.

erfgoed museum herman teirlinckhuis beersel herman teirlinck auteur beschermd henry van de velde architect

Wie was Herman Teirlinck nu ook weer?

Urbaan De Becker legt uit wie Herman Teirlinck was en ontvangt reporter-op-de-fiets Nic Balthazar in het Herman Teirlinckmuseum in Beersel.

Het Herman Teirlinckhuis is eigendom van de gemeente Beersel en deed tot eind 2013 dienst als museum. Uit besparingsoverwegingen besliste de gemeente om vanaf 1 januari 2014 het museum te sluiten en te verkopen.

Het pand aan de Uwenberg met een schitterend zicht op de Zennevallei is volgens Geert Bourgeois architecturaal typisch voor de bouwstijl en interieurafwerking van de jaren dertig.

"Het is een mooi ontwerp met evenwichtige volumes en een kwaliteitsvolle indeling met oog voor detail. Sinds de bewoning door Teirlinck is de woning vrijwel ongewijzigd gebleven. In het ingangsportaal bevinden zich drie muurschilderingen uit 1935 van Irene Van Der Linden die de woning een bijkomende artistieke waarde geven", aldus Bourgeois. De gemeente Beersel wil het pand verkopen.
 

Het gaat om de woning in Beersel waarin de auteur zijn meest productieve jaren heeft doorgebracht. Teirlinck woonde er 31 jaar, tot aan zijn dood in 1967.

Het huis werd gebouwd in 1935 en is wellicht ontworpen door de schrijver zelf. Sindsdien is er nauwelijks iets aan veranderd.

Nu het pand beschermd is, mag het niet worden afgebroken en zijn aanpassingen alleen mogelijk onder strikte voorwaarden.
De gemeente Beersel wil het pand verkopen.

 

 

Herman Teirlinck in ons archief