Vlaamse kranten te beluisteren

vod
di 10/12/2013 - 12:04 Mensen met een visuele handicap of een andere leesbeperking kunnen vanaf 10 december elke ochtend alle Vlaamse kranten beluisteren.

krant audiokrant vzw kamelego muntpunt brussel

Zeven Vlaamse kranten

De vzw Kamelego, voorheen de Braillekrant, biedt sinds 2008 in samenwerking met de Corelio groep, dagelijks de kranten De Standaard en het Nieuwsblad aan in audio voor blinden en slechtzienden.
In samenwerking met Gopress en met de steun van de Vlaamse overheid biedt de vzw nu ook De Morgen, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws en De Tijd in audiovorm aan.
De kranten zijn beschikbaar via de website www.anderslezen.be en kunnen online gelezen worden, maar ook worden gedownload en afgespeeld via de DAISY-speler of een mp3-speler. Kamelego biedt de abonnementen op audiokranten enkel aan aan mensen met een leesbeperking. "Het gaat echter niet alleen om mensen met een visuele handicap. Mensen met dyslexie en mensen die Nederlands aan het leren zijn, komen bijvoorbeeld ook aan bod", zegt Jan Engelen, voorzitter van Kamelego.

 

Communicatiehuis Muntpunt biedt als eerste openbare instelling de audiokranten gratis aan.

Bezoekers van Muntpunt kunnen vanaf vandaag de audiokranten gratis raadplegen. “Muntpunt heeft onder meer als opdracht een open huis te zijn, waar iedereen het zijne vindt. Door ons media-aanbod te verruimen met audiokranten, staan we alweer een stap verder in de goede richting”, legt algemeen directeur Ann Van Driessche uit. “We bieden de audioversies aan in een testtraject en evalueren na drie maanden. Als we de perfecte match vinden, willen we met dit pilootproject naar andere bibliotheken stappen,” voegt Van Driessche daar aan toe.

De audiokranten zijn beschikbaar op alle computers van de Stadstudiezaal van Muntpunt. De medewerkers aan de balie van die zaal staan dagelijks klaar om de audiokranten van die dag beschikbaar te maken op de gewenste computer.

Muntpunt

De Muntpunt-metamorfose

Woordvoerster Eva Drees legt uit in welke opzicht het nieuwe Muntpunt verschilt van de vroegere Brusselse Hoofdstedelijke Bibliotheek.

Muntpunt vind je op het Muntplein, in hartje Brussel. Je kan er terecht voor informatie over het leven en beleven in de stad. De publieksruimtes, van auditorium tot café, zijn ontmoetingsplekken die Muntpunt het hele jaar door vult met een eigen programmatie en aanbod. Muntpunt verbindt mensen, aan Muntpunt, aan elkaar en aan de andere Nederlandstalige Brusselse initiatieven, om je zo wegwijs te maken in de stad. Een organisatie met een hart voor Brussel.