Beschermd olijfje

di 26/11/2013 - 09:55 De reclamemuurschildering 'Olijfje' in Londerzeel is voortaan 'voorlopig beschermd erfgoed'. Fans van oude muurreclames hopen dat er nog meer zullen volgen.

olijfje muur reclame londerzeel enb geert bourgeois

'Kookt elektrisch'

 

Minister van onroerend erfgoed Geert Bourgeois heeft de voorlopige bescherming ondertekend van de reclamemuurschildering "Olijfje" uit de Stationsstraat in Londerzeel. Op deze muurschildering uit 1938 van de Elektriciteitsmaatschappij van Noord-België (ENB), gemaakt door Jan Stroobants, prijkt het gezicht van een meisjesfiguur. Omdat ze lijkt op de vrouw van stripfiguur Popeye wordt ze in de volksmond "Olijfje" genoemd.


"Olijfje" is volgens Bourgeois uitzonderlijk wegens de volledigheid van de afbeelding en leesbaarheid van de tekst. Stilistisch sluit deze reclame goed aan bij de vooruitstrevende affichekunst uit het interbellum. De ENB wou hiermee het moderne elektrische koken promoten. Naar verluidt zou de muurschildering in meerdere exemplaren hebben bestaan, maar dit is nog het enige gekende en bewaarde exemplaar. Binnen het jaar kan de definitieve bescherming volgen.

Cigarettes Marouf

 

 

Er zijn in Vlaanderen zo'n 80 locaties bekend met waardevolle antieke muurreclames. De vzw De muren spreken ijvert ervoor om die in kaart te brengen, te beschermen en waar mogelijk te restaureren. "Deze reclamemuurschilderingen zijn immers getuigen van een recent verleden - sommigen dateren van 1920. Zij geven karakter aan het straatbeeld en hebben door hun typografie of afbeelding een zekere esthetische waarde", aldus de vzw, die bij het Agentschap voor Onroerend Erfgoed ook ijvert voor de bescherming van een reclamemuurschildering voor Cigarettes Marouf in de Clementinalaan in Gent.

Ook in het Brussels Gewest zijn er nog veel oude reclamemuurschilderingen te vinden.