'Dance' in het Red Star Line Museum

vod
di 24/09/2013 - 14:43 Video update: vr 27/09/2013 - 13:48 Beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck vond voor zijn film inspiratie bij de migratie van duizenden Europeanen. De film hoort bij het Red Star Line Museum in Antwerpen dat op 28 september zijn deuren opent.

red star line museum tentoonstelling migratie film document hans op de beeck luc verheye beeldend kunstenaar projectcoordinator ellis island amerika

Medische controle voor passagiers derde klasse

Het museum brengt de vergeten geschiedenis van de Red Star Lines  weer tot leven op de plek waar geschiedenis werd geschreven. Ondergebracht in de gerestaureerde vertrekloodsen voor derdeklassepassagiers brengt het museum verhalen van duizenden migranten.

De drie loodsen van de Red Star Line zijn door de Vlaamse overheid beschermd als monument. In deze gebouwen ondergingen derdeklassepassagiers allerlei medische en administratieve controles. Hier werd er over hun lot beslist.
 

Europese en Amerikaanse geschiedenis

©Red Star Line Museum

 

Het Red Star Line Museum vertelt het verhaal van meer dan twee miljoen landverhuizers die hun geluk in Canada of de Verenigde Staten gingen zoeken tussen 1873 en 1934. "Minder dan 10% van deze mensen waren Belgen." zegt Luc Verheyen, projectcoördinator Red Star Line Museum.  "Al de andere passagiers van de Red Star Line kwamen van elders in Europa. De Red Star Line ging letterlijk zijn klanten halen in Oost-Europa, in Warschau, in Kiev. Op al die plaatsen kon je een gecombineerd ticket kopen met de trein naar Antwerpen en dan met het schip naar Amerika."

Maar het is meer dan enkel een Europees verhaal. Het Red Star Line Museum vertelt ook een Amerikaans verhaal, over de voorouders van Amerikanen en over de reis die ze ondernamen. Het museum bekijkt deze hele geschiedenis door in de voetsporen te stappen van de landverhuizers. Dankzij het getuigenis van de migrant doorloopt de bezoeker de verschillende etappes van de reis.

Dance: repetitieve mijmering over migratie

Op het einde van de tentoonstelling zet de film 'Dance' van Hans op de Beeck de toeschouwer aan tot nadenken over het universele karakter van migratie. Cobra.be kreeg de gelegenheid om de opnames bij te wonen.

"Het museum heeft me gevraagd om in de laatste kamer een soort van poëtische verstilling of reflectie te brengen. En dat heb ik heel ernstig genomen."  Aan het woord is beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck.  "Ik moet iets uitdrukken van die ongelofelijke drastische stap in een mensenleven om hebben en houden achter te laten en te migreren." Op onze vraag  hoe hij dat in beeld heeft gebracht, hoeft hij niet na te denken: "De film is in feite gebaseerd op een soort van choreografie van alledaagse handelingen. Elke handeling is onvoorstelbaar banaal en ik probeer dat heel gewone, dat alledaagse om te buigen naar iets bijzonders en dat kan je doen door iets synchroon en massaal te laten gebeuren."