Stemmen uit het verleden van Red Star Line

vod
di 24/09/2013 - 09:29 Tussen 1873 en 1934 vervoerde de legendarische Belgische rederij Red Star Line meer dan twee miljoen migranten van Antwerpen naar New York. Originele geluidsopnames zijn de basis van deze documentairereeks en nemen de kijker mee naar de belangrijkste reis uit het leven van deze migranten.

red star line documentaire documentairereeks migratie daniel cattier fabio wuytack rederij canvas

Migratie is van alle tijden en tot op heden nog steeds een actueel onderwerp. De kracht en emotie die uitgaat van deze historische migratieverhalen, versterkt door geluidstapes, brengt de geschiedenis heel dichtbij. Documentairemakers Daniel Cattier en Fabio Wuytack reizen in het verleden en laten nazaten van deze migranten aan het woord.

Stemmen uit het verleden

De 3-delige documentairereeks over de Belgische rederij Red Star Line brengt een waaier aan menselijke verhalen. Het gebruik van originele geluidsopnames versterken de getuigenissen. De grenspost op Ellis Island, het eiland voor New York waar destijds alle migranten gekeurd werden vooraleer ze de Amerikaanse grond mochten betreden, heeft een schat aan originele tapes bewaard. In meer dan 2.000 interviews vertellen migranten hun verhaal over de belangrijkste reis van hun leven. Nazaten in Amerika van Red Star Line-passagiers horen voor het eerst de stem van hun groot- of overgrootouders.

Het vertrek

De eerste aflevering blikt terug op 'het vertrek' van meer dan 2 miljoen migranten die de grote oversteek maakten. Aan de hand van portretten wordt de geschiedenis weergegeven. Het leven van Margaret Roets is bepaald door het migratieverhaal van haar ouders. Vandaag probeert ze de afkomst en de verhalen van migranten van destijds te reconstrueren via haar immense verzameling doodsprentjes.
Ook David Mc Kay laat in zijn verleden kijken. Hij vertelt het verhaal van zijn grootvader Louis Wallot, een glasarbeider uit Charleroi. Armoede en miserabele werkomstandigheden dreven hem uit Europa.
 

De overtocht

Aan boord stappen van een boot van de  Red Star Line was de eerste belangrijke stap van de migrant. Het was een eerste toelating tot de reis. Omdat alleen gezonde migranten op Amerikaanse bodem werden toegelaten, en de kosten van repatriëring bij afwijzing door de Red Star Line moest gedragen worden, werden de passagiers medisch gekeurd voordat ze aan boord gingen.
De overtocht duurde 10 dagen en voor passagiers met een 3de klasse ticket was het meestal geen plezierreis. Met honderden zaten ze dicht op elkaar dikwijls zonder eten. De schepen van de Red Star Line waren een perfecte weerspiegeling van de heersende klassenmaatschappij: luxe en plezier in 1ste klasse stond in schril contrast met de armoede in 3de klasse. En dan eindelijk komt voor iedereen het 'Amerika' in zicht. Het zien van het Vrijheidsbeeld is een opluchting. Maar niet voor iedereen.

Amerika

In de derde en laatste aflevering kan de 'American Dream' voor Europese migranten beginnen. De onverbiddelijke medische keuring op het eiland voor New York, Ellis Island, was voor velen het  moment van de waarheid. Zo raakte Bessie Akawie Cohen niet door de medische keuring wegens ongezond en moest daarom in quarantaine. Het zou uiteindelijk acht maanden duren vooraleer ze bij haar familie kan terugkeren.

 

[Red Star Line, een 3-delige documentairereeks over Red Star Line, documentairemakers Daniel Cattier en Fabio Wuytack. Dinsdag 1 oktober om 21.10u op Canvas.]

 

De DVD van de documentaire reeks 'Red Star Line' ligt in de winkelrekken en is ook online aan te kopen.

 

 

Het nieuwe Red Star Line Museum , gevestigd in de originele loodsen van de rederij, opent zijn deuren op 28 september 2013.