Brussel, m'as-tu vu?

vod
vr 13/09/2013 - 08:50 Update: ma 16/09/2013 - 09:05 Net als in Vlaanderen en Wallonië bestaan de Brusselse Open Monumentendagen 25 jaar. Afgelopen weekend stonden ze in het teken van zien en gezien worden.

open monumentendag brussel aegidium esperance europese school bnp paris bas fortis société générale etablissements demeuldre

Beluister de Radio 1-reportage

Brussel, m'as-tu vu?

De 25ste Open Monumentendagen in Brussel in het journaal.

De 25e editie van Open Monumentendagen in het Brussels Gewest heeft meer dan 70.000 bezoekers gelokt. Met als thema Brussel, m'as-tu vu? werden op 114 verschillende plaatsen de deuren opengezet voor het publiek.De drukst bezochte plaatsen van het voorbije weekend waren onder meer het Egmontpaleis (3.000 bezoekers), de Cercle Royale Gaulois (2.500 bezoekers) en De Munt (2.250 bezoekers). Dit waren de tips van Cobra.be dit jaar:

Een moorse cinema in Sint Gillis

foto Normann-Prométhéa

Het Sint Gillisvoorplein, beter bekend als de Parvis Saint Gilles, verbergt niet minder dan een schat. Feestzaal Aegidium opende in 1905 de deuren, als plek waar de middenklasse zich kon vermaken, in tegenstelling tot de arbeiders die in het Volkshuis aan de overkant van het plein terechtkonden. 

De gevel is gewoontjes, neoclassicistisch, maar daarachter wacht u een grote verrassing. Het interieur is heel verscheiden, met art nouveau, art deco, klassieke elementen, een marmeren eretrap. Het hoogtepunt is de Moorse zaal, die in 1933 werd aangepast voor filmvoorstellingen. Vergaap u aan de schelpen, palmbomen, hoefijzerbogen, imitatie-Arabische opschriften. In 1985 sloot de zaal z'n deuren, en het beschamende verval volgde snel. Nu wordt Aegidium gerestaureerd. Dat zou klaar moeten zijn tegen 2016.

[Aegidium, Sint Gillisvoorplein 18, Sint Gillis, za en zo van 10-18u. Er zijn rondleidingen, zangstondes en een tentoonstelling over de restauratie. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de modernistische art déco-brasserie Verschueren op hetzelfde plein nr 11-13]

Een Europese school in een kazerne

Sinds vorig jaar is de Europese School IV gevestigd in de gebouwen van de vroegere Kadettenschool in Laken, een 19de eeuws gebouwencomplex in neo-renaissancestijl. De gebouwen huisvestten eerder grenadiers, luchtafweerartilleristen (tijdens WO II) en diverse militaire scholen. In 2012 is een moderne vleugel bijgebouwd. Studeren aan de zeer luxueuze Europese school is erg duur: van 3 tot 11.000 euro per jaar. Maar kijken kost niets.

[Europese school - voormalige Kadettenschool, Sint Annadreef 86, Laken, enkel op zaterdag 14 september van 10-18u, rondleidingen, expo, film]

Een bijzonder cafeetje bij de Nieuwstraat

Het prachtige café en hotel Espérance vlak bij de Nieuwstraat is gebouwd in pure art-décostijl in 1930, met veel marmer. Architect  Leon Govaerts tekende ook de schitterende woning van bankier Van Buuren in Ukkel. Espérance had lange tijd een wat dubbelzinnige reputatie als rendez-vous-hotel. Na de bescherming en restauratie blinkt deze parel weer als een prachtig café en opgefrist hotel met de naam 'Hoop' in de schaduw van de Finisterraekerk, de kerk van het 'einde van de wereld'.

[Taverne & hotel Espérance, Finisterraestraat 1-9, Brussel, za en zo van 11 tot 21 u, gids ter plaatse van 11 tot 18u]

De wieg van het grote geld

Misschien hebt u sinds de bankencrisis en de discussie over toplonen extra belangstelling voor de aloude paleizen van het geld? In de Koningsstraat kunt u binnen in het gebouw van BNP Paribas Fortis, ooit de '"Société Générale des Pays-Bas pour favoriser l'industrie nationale". Er is een Koningszaal, een Lotharingenzaal, een Wandtapijtengalerij. Dit gebouw ligt niet toevallig aan het Warandepark, waar ook die andere pijlers van het gezag, het parlement en het paleis, op uitkijken.

[BNP Paribas Fortis, Koningsstraat 20, Brussel, za en zo van 10 tot 18u, doorlopend rondleidingen]

Hofleverancier van porselein en kristal

Steen & Co

In Brussel zijn er dit weekend de Open Monumentendagen. Het thema is “Steen & Co“. Het Journaal ging kijken naar de Etablissements Demeuldre in Elsene.

De Etablissements Demeuldre in Elsene zijn zo oud als België zelf. In 1830 werd een eerste manufactuur van porselein en aardewerk opgericht. De tentoonstellingszaal en de winkel uit 1905 zijn te bezichtigen, met lambrizeringen en panelen in geverniste keramiek. De firma is al sinds 1878 hofleverancier.

[Etablissements Demeuldre, Georges Lorandstraat 24, Elsene, za en zo van 10-18u, expo, bezoek aan het atelier, demonstraties en uitleg]

[Alle informatie over de toegankelijke plekken, de wandelingen en de andere activiteiten van de Open Monumentendagen in Brussel op zaterdag 14 en zondag 15 september 2013 vindt u hier.]