Monumentenprijs voor C-mine

ma 02/09/2013 - 14:22 De oude mijnsite van Winterslag (Genk) die de voorbije jaren een metamorfose onderging, krijgt de Vlaamse Monumentenprijs 2013.

c-mine winterslag genk mijn monumentenprijs 2013

Nieuwe bestemming

"C-Mine is uitgegroeid tot een heel geslaagd voorbeeld van herbestemming van en zorg voor het onroerend erfgoed", zegt minister van onroerend erfgoed Geert Bourgeois, "C-Mine heeft bewezen dat de herbestemming tot ontmoetingsplaats, waar leren, ondernemen en beleven centraal staat, een groot draagvlak heeft bij de bevolking en dus sociaal een grote impact heeft. C-Mine is daardoor een belangrijke aantrekkingspool geworden."

Mix van activiteiten

Lokaal cultuurbeleid Genk in de prijzen

De stad Genk krijgt de Vlaamse Cultuurprijs voor Lokaal Cultuurbeleid 2012. Bekijk het filmpje hier.

De geschiedenis van Winterslag 'begint' in 1901, met de ontdekking van steenkool. In 1917 startte de productie. Een kwarteeuw geleden, in 1988, werd de mijn gesloten. De stad Genk kocht de site in 2001 en sindsdien is enorm veel werk geleverd, met respect voor de geschiedenis. Het resultaat is een mooie combinatie van monumentenzorg en een hedendaagse invulling van industrieel erfgoed.

C-mine, de beschermde en gerestaureerde historische mijnsite van Winterslag, bevat nu een cultuurcentrum met  twee podiumzalen en een tentoonstellingsruimte.

Op de site zijn ook de  'Media, Arts & Design faculteit van de kunsthogeschool van Limburg gevestigd, een bioscoopcomplex, ruimtes voor recreatief ondernemen en coachen, congreszalen etc. Onder meer keramiekkunstenaar Piet Stockmans heeft er zijn studio (manufactuur, winkel en tentoonstellingsruimte).  

In de schitterende oude mijngebouwen is er een ondergronds ontdekkingsparcours: C-mine expeditie. Ver boven de begane grond kun je in één van de mijnschachten klimmen, waar je een breed uitzicht hebt op de streek en de vele terrils. Op het binnenplein streken ook een restaurant en een café neer.

Niet Oostende, Wenduine of Sint-Denijs-Westrem

De winnaar krijgt 15.000 euro. De drie andere kanshebbers voor deze Monumentenprijs waren de Sint-Dionysiuskerk in Sint-Denijs-Westrem (Gent), CC de Grote Post in Oostende en Villa Elza op de Zeedijk in Wenduine (De Haan). Voor de jury spelen  goed beheer en vakkundige restauratie een rol, naast de ontsluiting van de monumenten, de publiekswerking en het creëren van interesse en een (lokaal) draagvlak.

Alle vier zijn ze zondag te bezoeken op de 25ste Open Monumentendag.

De Vlaamse overheid kent de Monumentenprijs elk jaar toe aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Zowel beschermd als niet-beschermd waardevol erfgoed komt hiervoor in aanmerking. Vorig jaar was de onderscheiding voor de voormalige Sint-Rochuskerk uit Ulbeek (Wellen, Limburg), waar de ruïne van de kerk werd geïntegreerd in een begraafplaats.

Meer reportages uit en over C-mine


Over de vorige winnaars: