Muntpunt wil verbinden

vod
ma 02/09/2013 - 10:21 Zeg niet zomaar bib tegen Muntpunt in Brussel. Het is een communicatiehuis, infocentrum, belevingsbibliotheek, ontmoetingsplek. Na een lange periode van sluiting en verbouwing gaat Muntpunt dit weekend met toeters en bellen open.

muntpunt brussel bibliotheek

Een lange aanloop

Hoe toegankelijk is Muntpunt?

De nieuwe 'belevingsbibliotheek' op het Muntplein in Brussel maakt zich sterk dat ze toegankelijk is voor mensen met een beperking. Cobra.be was erbij op een testdag.

In de herfst van 2009 verliet de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek haar stek op het Muntplein, om eerst naar andere locaties te gaan, en tenslotte zelfs de deuren te sluiten. Ook de opening van het vernieuwde gebouw werd uitgesteld. Het was met andere woorden een calvarie, waarbij de bib uiteindelijk twee derde van haar bezoekers kwijtspeelde. Eva Drees van Muntpunt maakt zich sterk dat die mensen zullen terugkomen.

Het gebouw heeft een metamorfose ondergaan (ontwerp B-architecten). Het is licht en open, en véél groter dan vroeger. Er zijn zes verdiepingen toegankelijk, elk met een andere felle kleurtoets. Cobra.be trok op vooronderzoek met enkele mensen met een beperking (blind, slechtziend, rolstoelgebruiker). En die hadden best nog opmerkingen: te hoge balies, te zware deuren, teveel touchscreens. Muntpunt belooft er aan te werken.

Niet alleen boeken

De Muntpunt-metamorfose

Woordvoerster Eva Drees legt uit in welke opzicht het nieuwe Muntpunt verschilt van de vroegere Brusselse Hoofdstedelijke Bibliotheek.

Op de gelijkvloerse verdieping loop je van het drukke Muntplein zo de kranten- en tijdschriftenzaal binnen, en het Muntpuntcafé. Eén verdieping hoger is de kinderen en young-adultafdeling, waar behalve boeken en strips ook games en playstations te vinden zijn. Andere etages zijn gewijd aan fictie (boeken én dvd's), reizen, cd's etc. 

Er is één stille werkruimte vol PC's ('Multatuli'), een voorleeshoek, overal zit- en werkplaatsen en zelfs knusse 'coupés' zoals op oude treinen, om even in weg te duiken met je boek.

Behalve 'ervaringsbibliotheek' is Muntpunt -de naam werd gekozen met een wedstrijd, de bedenker heet Wim Kennis- ook een hoofdstedelijk informatiecentrum, waar je meer te weten komt over allerlei organisaties en instellingen die Brussel rijk is. En in het auditorium 'De wolken' en andere zalen en zaaltjes is er een eigen aanbod van lezingen en activiteiten. Ook de Vrouwendag van 11 november 2013 vindt er plaats.

"Muntpunt verbindt mensen", wordt expliciet als doelstelling naar voor geschoven. En de slogan is 'de place to bru', om aan te geven dat Muntpunt in drie talen communiceert.

Feestweekend

  • Op vrijdag 6 september wordt Muntpunt officieel geopend, zij het alleen op het Muntplein, met 'Apéro Opéra'. De muziek van Wagner en Verdi voor de voorstelling 'C(h)oeurs' van Alain Platel bij de buren van de Munt zal over het plein schallen; er is een licht- en geluidsspektakel en een dansfeest.
  • Op zaterdag 7 september gooit Muntpunt de deuren open van 10 tot 18u. Zo'n 80 medewerkers maken je wegwijs, er is ook een nieuwe Muntpunt Experience App, en een massa activiteiten van de partners van Muntpunt binnen (muziekworkshop voor kinderen, literaire tattoos...) en buiten op het Muntplein (voetballen, muurklimmen...).
  • Zondag 8 september is een lazy sunday met rustige activiteiten binnen (interviews met bekende Brusselaars, een ruilbeurs voor tweedehandsboeken en -kleren) en buiten op het plein (picknick, fairtrademarkt, petanque, yoga en tai chi), onder het motto 'Muntpunt Rustpunt'.

[Muntpunt Brussel openingsweekend 6-7-8 september 2013. Het feestprogramma vindt u hier]