Vier kanshebbers voor Monumentenprijs

ma 08/07/2013 - 10:27 Op 2 september wint één van deze vier recente projecten de Monumentenprijs: C-Mine of de voormalige mijnsite van Winterslag in Genk, de Sint-Dionysiuskerk in Sint-Denijs-Westrem, CC de Grote Post in Oostende of Villa Elza op de Zeedijk in Wenduine.

cc de grote post c-mine sint dionysiuskerk sint denijs westrum villa elza wenduine de haan monumentenprijs open monumentendag

De Vlaamse overheid  kent de Monumentenprijs elk jaar toe aan een "privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie". Zowel beschermd als niet-beschermd waardevol erfgoed komt hiervoor in aanmerking. Vorig jaar was de onderscheiding voor de voormalige Sint-Rochuskerk uit Ulbeek.

Agentschap Onroerend Erfgoed

C-Mine (de voormalige mijnsite van Winterslag) in Genk, de Sint-Dionysiuskerk in Sint-Denijs-Westrem (Gent), CC de Grote Post in Oostende en Villa Elza op de Zeedijk in Wenduine (De Haan) zijn "stuk voor stuk typevoorbeelden van goed beheer en vakkundige restauratie met inbreng van nieuwe technieken". Ook de ontsluiting van de monumenten speelt een rol, de publiekswerking en het creëren van interesse en een (lokaal) draagvlak. De vier werden gekozen uit 21 kanshebbers. Elke laureaat krijgt 2500 euro, en de winnaar daar bovenop nog eens 12.500 euro.

Op 2 september wordt de winnaar bekendgemaakt en op zondag 8 september zijn alle laureaten toegankelijk op Open Monumentendag. Het is een speciale 25ste editie, met een 'best of' van de voorbije kwarteeuw.

Meer over de laureaten op Cobra.be