De nieuwe garde in het oude provinciehuis

vod
vr 28/06/2013 - 16:01 Het Provinciehuis in Antwerpen moet vanaf september plaats ruimen voor een nieuw energie-efficienter gebouw. Het Fenix Festival laat er jong artistiek talent drie dagen zijn gang gaan op de vooravond van de afbraak.

provinciehuis antwerpen sfeernacht erfgoed afbraak jeugdfestival fenix festival

Jong talent in het journaal

Het provinciehuis in Antwerpen is nog relatief jong (1966-’72) maar moet toch al verdwijnen. De bodemplaat is gebarsten, er is betonrot, het zit vol asbest en de energiekosten swingen de pan uit. Daarom besliste het provinciebestuur om het gebouw af te breken en op dezelfde plaats een nieuw provinciehuis op te trekken.

Afscheid van de koninklijke suite en de atoomschuilkelder

In september wordt met de afbraak begonnen. In maart van dit jaar organiseerde het provinciebestuur al een Sfeernacht waarbij het grote publiek de unieke kans kreeg om de verborgen vertrekken van het provinciehuis te ontdekken. Zo bevat het provinciehuis een Koninklijke Suite waar de leden van de koninklijke familie terecht konden bij bezoek aan Antwerpen. Deze ruime kamer is in de praktijk echter nooit gebruikt, maar was aangepast aan de luxueuze noden van de koninklijke familie. In het provinciehuis is er ook een atoomschuilkelder, een reliek uit de vorige eeuw. Ook deze kamer werd voor het publiek opengesteld.

Terzelfder tijd verscheen er op het gebouw een reusachtige graffiti, de 'Falling Bird' van Gijs Vanhee. Deze vallende, groene feniks kadert in zijn hedendaags artistiek project Mutations en symboliseert de nakende afbraak van het huidige Provinciehuis en de heropbouw tot het toekomstige Provinciehuis. Wie de stad binnenkomt via de Generaal Lemanstraat, ziet de vogel als het ware 'landen' op het Provinciehuis.

Het Fenix Festival

En nu is er nog een laatste festiviteit om het modernistische gebouw uit te wuiven: het Fenix festival. Op 26 juni ging in het Provinciehuis een bende jong talent aan de slag die zich in verschillende disciplines konden uitleven. Muzikanten, “spoken word”-kunstenaars en graffitiartiesten bezetten het statige gebouw nog tot en met vandaag en hebben het tot een tijdelijke culturele ontmoetingsplek omgetoverd. Het Fenix slotevent zet op 28 juni een punt achter dit initiatief met house, techno, drum ‘n’ bass en dubstep optredens.