Straffe toeren in cyberspace

vr 21/06/2013 - 17:41 Het museum Huis van Alijn in Gent is het eerste Vlaamse museum dat een plaats krijgt op Google Cultural Institute. 'Straffe toeren' voert de surfende exponaut naar de magische wereld van het circus.

google online expo huis van alijn circus

Interactieve tentoonstellingen, multimediatoepassingen als toemaatje, audiotours, dezer dagen helpt de techniek meer dan een handje om het publiek een betere toegang te bieden tot het culturele erfgoed. Dit kan dankzij de doorbraak van het internet ook vanuit de luie zetel.

Op Google loopt sinds enige tijd het project ‘Google Cultural Institute’ dat een aantal online tentoonstellingen groepeert. Een aantal grote instituten als het British Museum en de Morgan Library presenteren hier hun virtuele expo’s. Sinds kort is er ook een Vlaams museum aan de lijst toegevoegd. Het Huis van Alijn, dat in Gent aan de hand van een grote collectie voorwerpen het dagelijkse leven in de 20e eeuw belicht, komt hiermee naast gerenommeerde musea zoals het Musée d’Orsay, het Metropolitan Museum of Art (MoMA) en het Tokyo National Museum te staan.

Google wil ook kleinere en meer lokale musea een platform bieden om hun collectie in de kijker te zetten. In archieftentoonstellingen kan de bezoeker door foto's, video's, manuscripten en documenten bladeren: van de brieven die Nelson Mandela schreef in de gevangenis, de gedigitaliseerde Dode Zeerollen tot het 'La Dolce Vita'-tijdperk in Italië. Vanaf nu krijgen bezoekers met de online tentoonstelling ‘Straffe Toeren!’ ook inkijk in een collectie van het Gentse Huis van Alijn.

Da's straf

Straffe Toeren!’ verkent het rijke Belgische circusverleden. In de collectie van het Huis van Alijn worden circusaffiches, kostuums, attributen en foto’s van Belgische circusartiesten en circussen bewaard. De collectie werd in 2002 met de steun van de Vlaamse Gemeenschap in het museum ondergebracht. In tentoonstellingen, collectiepresentaties en publicaties toont het museum fragmenten uit deze unieke verzameling. Ze is het familiegeheugen van de circusfamilies die in de twintigste eeuw in België van dorp naar dorp trokken. De culturele impact van het circus honderd jaar geleden was enorm.

De tientallen originele lithografieën die circusartiesten en circussen lieten produceren zijn de blikvangers uit de collectie. Ze brengen de gloriedagen van weleer weer tot leven. Circus en kermis waren lange tijd hét volksvermaak bij uitstek. Ze boden een venster op de wereld en op andere culturen. Het fotoarchief bevat duizenden foto’s. Ze brengen het circusleven in zijn meest diverse aspecten in beeld, voor en achter de schermen. Eind jaren 1950 viel voor veel rondtrekkende circussen het doek definitief neer. Slechts enkele circusfamilies slaagden erin te overleven.

Dankzij deze virtuele tentoonstellingen is het mogelijk deze verdwijnende wereld te (her)ontdekken.