Elke dag Open Monumentendag

zo 16/06/2013 - 15:39 De jaarlijkse Open Monumentendag in september is slechts een van de activiteiten van erfgoedvereniging Herita, vertelt directrice Kristl Strubbe in De Zevende Dag.

herita erfgoed monumentenzorg den wolsack kristl strubbe de zevende dag

Herita verenigt mensen die van erfgoed willen genieten of ervoor zorgen. Drie vroegere organisaties bundelen nu hun krachten: het Coördinatiecentrum Open Monumentendag Vlaanderen, Erfgoed Vlaanderen en het Forum voor Erfgoedverenigingen vormen sinds september 2012 samen Herita.

De organisatie beheert een aantal erfgoedsites in Vlaanderen. Het zijn stuk voor stuk buitengewone historische pareltjes, zoals de abdijsite Herkenrode in Hasselt, Kasteel Beauvoorde in Veurne, of Den Wolsack en de Hofkamer in Antwerpen.

Erfgoedhuis

Rondleiding in Den Wolsack

Den Wolsack is een monumentaal huis dat nu dienst doet als de thuisbasis van Herita. De Antwerpse stadsgids Key Minnebo geeft de reportageploeg van De Zevende Dag een rondleiding.

Den Wolsack is een monumentaal huis dat nu dienst doet als de thuisbasis van Herita. Den Wolsack heeft 14de-eeuwse roots in de wolnijverheid. Het huidige uitzicht is 18de-eeuws. Oók dat van de Hofkamer achterin de tuin, een pronkruimte uit 1772. Ooit hing hier een imposante schildering met de Olympische goden. Ze werd verwijderd en gerestaureerd en siert nu het plafond van het Antwerpse Rubenianum. Pas wanneer De Hofkamer opgeknapt is, kan ze terugkeren. Maar omdat de dagelijkse werking van Herita in Den Wolsack zit, is het gebouw nu al elke werkdag gratis te bezoeken. De Antwerpse stadsgids Key Minnebo geeft de reportageploeg van De Zevende Dag een rondleiding. Bekijk de reportage hiernaast.

Een Vlaamse 'National Trust'

Kristl Strubbe over Herita

De erfgoedorganisatie Herita spiegelt zich graag aan het grote Britse voorbeeld 'The National Trust'. Maar er is nog een lange weg te gaan, beseft ook Herita-directrice Kristl Strubbe in De Zevende Dag.

De erfgoedorganisatie Herita spiegelt zich graag aan het grote Britse voorbeeld 'The National Trust'. Maar er is nog een lange weg te gaan, beseft ook Herita-directrice Kristl Strubbe. De Vlaamse organisatie bestaat nog geen jaar, terwijl het Britse voorbeeld al kan bogen op 150 jaar ervaring.

Voorlopig is de jaarlijkse Open Monumentendag de bekendste activiteit van Herita. Op 8 september 2013 is het overigens de 25ste keer dat zo'n dag in Vlaanderen wordt georganiseerd. Het wordt een jubileumeditie met alle hoogtepunten van de voorbije jaren.

Maar Kristl Strubbe wil de mensen vooral warm maken voor alle mogelijke monumenten en landschappen, en niet alleen op die ene dag in september. Herita werkt ook aan de bewustwording dat het koesteren en onderhouden van erfgoed belangrijk is. Samen met verschillende partners probeert de organisatie een zo breed mogelijk publiek te bereiken door ook nog andere evenementen in en rond die monumenten te organiseren.

['Open Monumentendag' - organisatie: Herita. Op diverse locaties in Vlaanderen en Brussel, 8 september 2013]