Museumprijzen

di 04/06/2013 - 19:00 De Museumprijs gaat dit jaar in Vlaanderen naar het MIAT in Gent, in Brussel naar het MIM en in Wallonië naar het Gravuremuseum in La Louvière.

museumprijs miat mim centre de gravure mas art et marges grand curtius museum voor natuurwetenschappen musée ianchelevici suske en wiske museum

Publieksvriendelijk

Publieksvernieuwing en publieksbetrokkenheid: daar heeft de jury van de Museumprijs vooral oren naar. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een museum uit Vlaanderen, één uit Brussel en één uit Wallonië. Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en advocatenkantoor Linklaters zijn de organisatoren. De winnaars krijgen 10.000 euro.

Muziekinstrumentenmuseum - Brussel

Het Muziek Instrumenten Museum of MIM huist al meer dan tien jaar in één van de mooiste gebouwen van Brussel:  Old England, een voormalig warenhuis in zwierige art-nouveau. De jury van de Museumprijs "bewondert de volgehouden inspanning van dit museum om muziek en het erfgoed van de muziekinstrumenten zo dicht mogelijk bij een zo’n verscheiden mogelijk publiek te brengen".

Het MIM toont zo'n 1500 instrumenten en laat er 200 horen, met bijpassende geluidsfragmenten. Daarnaast zijn er ateliers en concerten.

De juiste mix tussen beleving, onderzoek, bewaring en onsluiting", vindt de jury. Die vooral ook de aantrekkingskracht van het museum voor kinderen en minderheidsgroepen prijst.

"Bravo aan de hele ploeg die ondanks het soms onduidelijk beleid moedig verder werkt hoog op de Kunstberg", besluit de jury.

MIAT - Gent

Lingerie vroeger en nu

Het Museum over Industrie, Arbeid en Textiel, kortweg MIAT, in Gent, is gelegen in een voormalige katoenspinnerij. De jury van de Museumprijs is aangenaam verrast door de omgang van het museum met zowel het materiële als het immateriële erfgoed.

"Het museum bewaart waardevol industrieel archeologisch patrimonium en vergroot de zorg en liefde voor dit bijzondere erfgoed bij een breed publiek", is te lezen in het juryverslag.  Zo gebruikte een team jongeren de historische drukpersen van het museum om tijdens de Gentse Feesten een Feestgazette te maken. Vrijwilligers weven nog steeds op de historische weefgetouwen in de permanente tentoonstelling Katoenkabaal en tijdens de Museumnacht vorig jaar rolden hedendaagse ontwerpen van handdoeken van de historische textielmachines.

Opmerkelijk is ook dat het MIAT "een duidelijk maatschappelijk engagement heeft en investeert veel in de buurtwerking".

Op dit moment loopt de tentoonstelling 'Onder stroom' in het MIAT.

Centre de la Gravure et de l’Image imprimée - La Louvière

Het Centre de la Gravure et de l'Image imprimée huist in een voormalig zwembad. Het wil de hedendaagse grafische kunst meer uitstraling geven, maar vooral beheert het een unieke collectie van 6.000 etsen, 5.000 affiches en 500 kunstenaarsboeken en portfolio's.

De jury looft de  brede en boeiende visie op het medium 'gravure'. "Het tentoonstellingsbeleid is inventief en getuigt van grote originaliteit". De jury denkt hierbij aan de tentoonstellingen Prentkunst in de stad en David Lynch, Circle of Dreams. De expo’s passen in de zoektocht van het museum naar hedendaagse toepassingen van niet alleen het gedrukte maar ook van het virtuele beeld en van nieuwe dragers.

"In haar publiekswerking toont het museum veel respect voor het ambacht en biedt verschillende opleidingen. Families, scholen en bedrijven zijn allemaal welkom in het museum en de pedagogische ploeg heeft ook een ‘reisatelier' om juist die groepen te bereiken die moeilijk of niet naar het museum kunnen komen".  De jury is dus vol lof.

Publieksprijzen

Naast de officiële Museumprijzen zijn er ook Publieksprijzen uitgedeeld, waarvoor u kon meestemmen. 5000 mensen hebben dat gedaan. De winnaars, respectievelijk uit Brussel, Vlaanderen en Wallonië:

art) & (marges museum : dit museum in de Marollen toont zgn. outsiderkunst van autodidacten, psychiatrische patiënten...

Museum aan de Stroom MAS: vorig jaar was het al een spannende strijd Antwerpen-Gent, tussen het MAS en het STAM. Toen won het STAM, dat dit jaar niet meer kon meedingen... Op dit moment loopt daar de tentoonstelling 'Bonaparte aan de Schelde' (tot 30 juni).

Grand Curtius: veelzijdig en grondig opgefrist  museum in Luik, met oog voor regionale en internationale geschiedenis.

Prijs van de Kinderjury

Ook kinderen konden hun favoriete musea kiezen. In Brussel won het Museum voor Natuurwetenschappen (het "dinomuseum") met de vingers in de neus. In Vlaanderen het Suske en Wiske Kindermuseum in Kalmthout en in Wallonië het Musée Ianchelevici in La Louvière