Bibliotheek Solvay wint EU-erfgoedprijs

di 20/03/2012 - 15:55 De bibliotheek Solvay in het hart van de Europese wijk en in het Brussels Leopoldpark is één van de winnaars van Europa Nostra-awards 2012. Dit pronkstuk in eclectische stijl werd begin jaren negentig gerestaureerd.

europa nostra nog erfgoed prijs eu solvay ernest solvay constant bosmans henri vandeveld bibliotheek solvay

Er zijn 28 winnaars gekozen uit 226 projecten uit 31 landen. De prijzen worden verdeeld in vier categorieën: instandhouding, onderzoek, bijzondere inzet en onderwijs, opleiding en bewustmaking. De EU-prijs voor cultureel erfgoed is een initiatief van de Commissie en de ngo Europa Nostra.

Institut de Sociologie Solvay, Brussels, BELGIUM

De Solvaybibliotheek was één van de 16 winnaars in de categorie 'instandhouding'.
De restauratie van het Sociologisch Instituut Solvay, zoals het gebouw officieel heet, "is een voorbeeld van meesterlijk vakmanschap".
"De restauratie van dit monument gebeurde met de grootste zorg voor detail en was maar mogelijk dankzij een grondig onderzoek van zowel het gebouw als van de beschikbare gearchiveerde beschrijvende documenten", zegt de jury. Het resultaat daarvan is een bewijs van "meesterlijk vakmanschap", luidt het.

Meer informatie over de andere winnaars kan je lezen op de website van de Europese Commissie

Bibliotheek Solvay

Het Sociologisch Instituut Solvay, beter bekend onder de naam "Bibliotheek Solvay", werd in 1902 ontworpen door de beroemde architecten Constant Bosmans en Henri Vandevelde. Hun opdrachtgever was de industrieel Ernest Solvay, die ook de financiële kant voor zijn rekening nam.  Het gebouw werd één van de indrukwekkendste en duidelijkste voorbeelden van het eclecticisme uit het begin van de 20ste eeuw.

Het werd respectievelijk gebruikt door het Sociologisch Instituut van de Vrije Universiteit van Brussel en de Universiteitsuitgeverij. Nadien kwam een periode van meer dan 10 jaar leegstand die eindigde met de restauratie in 1993. Na een jaar werd het gebouw heropend.

Op 11 februari 2010 organiseerde Herman Van Rompuy hier zijn eerste Europese top.
Momenteel wordt de indrukwekkende bibliotheek met houten lambriseringen gebruikt voor evenementen, persconferenties, recepties enz..

Op de website van de bibliotheek Solvay kun je een virtueel bezoek brengen aan het gebouw en de omgeving.