Voormalig klooster van de Ongeschoeide Karmelietessen voorlopig beschermd

di 16/08/2011 - 14:33 Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de voorlopige bescherming van het voormalig klooster van de Ongeschoeide Karmelietessen in Gent goedgekeurd. In principe volgt binnen het jaar de definitieve bescherming.

klooster karmelietessen erfgoed beschermd geert bourgeois ongeschoeide karmelietessen gent onroerend erfgoed

Volgens Veerle Ausloos van het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft het  slotklooster, waarin de buitenwereld pas in 2008 een kijkje kon nemen, een bijzondere historische en sociaal-culturele waarde.
"Architectuurhistorisch is de eenvoudige bouwstijl kenmerkend qua opzet, materiaalgebruik en sobere detaillering", aldus Ausloos. "De kloosteraanleg volgt de klassieke opstelling met vierkant pandhof ten zuiden van de kerk, oorspronkelijk met open galerijen en kloostergangen met kruisgewelven, met in de zuidelijke vleugel de refter en keuken." In de ommuurde tuinen zijn de typische grotten grotendeels bewaard gebleven. De kapel heeft nog originele kunstwerken en meubilair, in de sacristieën zijn kasten en banken bewaard gebleven.
 

De orde van de ongeschoeide Karmelietessen  werd in 1622 in Gent gesticht door  aartshertogin Isabella. Het slotklooster werd gebouwd in 1564 en deels heropgebouwd na een brand in 1843.

Tot december 2007 woonden in het klooster nog zusters, maar intussen is het klooster aan de vzw Jongerenhuis in erfpacht gegeven. De kapel is in gebruik genomen door de Anglicaanse parochie Saint John.
I