Antwerpen Centraal wint Europese prijs voor cultureel Erfgoed

za 11/06/2011 - 09:37 Het centraal station van Antwerpen is één van de zes winnaars geworden van de 'Grand Prix' voor cultureel Erfgoed van de Europese Unie. Het station kaapte de hoofdprijs in de categorie conservatie.

grote prijs prijs centraal station antwerpen europese prijs renovatie cultureel erfgoed

Centraal Station Antwerpen in het Journaal
Meer Centraal Station Antwerpen

Het stationsgebouw van Antwerpen-Centraal werd gebouwd tussen 1899 en 1905, maar kreeg onlangs een grondige renovatiebeurt. Antwerpen-Centraal wordt beloond omdat bij de recente renovatie van het station oud en nieuw mooi verweven zijn. "De positieve wisselwerking tussen het gerenoveerde station en het omringende stedelijke landschap bewijst dat de preservatie van het bestaande station de enig mogelijke oplossing was", luidt het in de commentaren van de jury.

Het station van Antwerpen, ook wel de spoorwegkathedraal genoemd, krijgt met deze bekroning een nog meer respectabele uitstraling. "Die Europese erkenning is niet zomaar een erkenning extra. Het is de meest prestigieuze", zei gedelegeerd bestuurder van de NMBS-Holding Jannie Haek. Hij bedankt de 50.000 pendelaars die dagelijks het Antwerpse station aandoen.

In totaal werden 27 winnaars bejubeld voor hun prestaties op het vlak van cultureel erfgoed. Zes daarvan, waaronder het Antwerpse station, ontvingen ook de zogenaamde Grote Prijs, als erkenning van hun speciale prestaties op het gebied van cultureel erfgoed. Elk van de winnaars ontvangt een gedenkplaat of een trofee. De zes hoofdprijswinnaars ontvangen bovendien ieder 10.000 euro.

Naast het Antwerpse station waren ook nog vier andere Belgische projecten genomineerd. Het ging om de 's Hertogenmolens van Aarschot, de Villa Empain in Brussel, het project "Hart voor volkscafés" en de vzw Monumentale Kerken Antwerpen (MKA). Die projecten werden geen "grand-prix"-winnaar.