Studio de Stad

vr 24/10/2014 - 15:22 Audio update: ma 27/10/2014 - 10:17 Ruth Joos presenteert deze week de late night talkshow 'Studio de Stad' met bijzondere mensen die bezig zijn met de stad. Dat kadert in het Canvasproject 'Atelier de Stad'.

atelier de stad

Luister ook naar:

Over de toekomst van de stad en de stad van de toekomst

 

 

Uitgangspunt van elke aflevering is telkens een opmerkelijke documentaire over een stad. Daarna voert Ruth Joos een debat met markante stadswatchers. Op het einde van de week, op zondag 2 november, start  'Atelier de stad': een reeks eigen Canvasdocumentaires over de vijf stadsateliers die in de zomer en in het najaar plaatsvonden in Oostende, Kortrijk, Gent, Brussel en Hasselt/Genk.

Maandag 27 oktober: wie bepaalt hoe de stad eruitziet?

Samen met Daniël Termont (burgemeester Gent), Kristiaan Borret (ex-stadsbouwmeester Antwerpen), Alon Amar (CEO Project2) en Jeroen Olyslaegers (schrijver en geëngageerde Antwerpenaar) kijkt Ruth eerst naar 'Cities on Speed: Bogota Change'. Deze documentaire vertelt het verhaal van twee onconventionele burgemeesters die de hoofdstad van Colombia ingrijpend hebben veranderd. Daarna praat Ruth met haar gasten over de vraag in wiens handen het beleid van een stad moet liggen.

[Canvas, 21u30]

Dinsdag 28 oktober: waar zullen we in de toekomst wonen?

Samen met Geert Bourgeois (Vlaams Minister-President), Joachim Declerck (expert stadsontwikkeling voor Architecture Workroom Brussels), Gaëtan Hannecart (CEO Matexi) en Michelle Provoost (International New Town Institute) kijkt Ruth eerst naar 'Radiant City', een documentaire die een bijzonder beeld geeft van het leven in de Noord-Amerikaanse suburbs. Daarna praat Ruth met haar gasten over de vraag waar en hoe we in de toekomst zullen moeten wonen.

[Canvas, 21u30]

Woensdag 29 oktober: hoe ziet de ideale stad eruit?

Samen met Peter Swinnen (Vlaams Bouwmeester), Joost Vandecasteele (schrijver en inwoner van Brussel), Lowie Vermeersch (ontwerper) en Ans Persoons (schepen stad Brussel) kijkt Ruth eerst naar 'The Human Scale', een documentaire over de Deense stadsarchitect Jan Gehl en zijn visie op hoe je een stad bouwt op mensenmaat. Daarna praat Ruth met haar gasten over hun beeld van de ideale stad.

[Canvas, 21u30]

Donderdag 30 oktober: hoe maken we de stad van iedereen?

Samen met Stijn Oosterlynck (stadssocioloog), Myriam Stoffen (Zinnekesparade Brussel), Simon Allemeersch (kunstenaar) en Dyab Abou Jahjah (auteur van het boek ‘De stad is van ons’) kijkt ze naar 'The Pruit-Igoe Myth'. Deze documentaire vertelt het pijnlijke verhaal van een sociaal woningcomplex in de Amerikaanse stad Saint-Louis. Daarna praat Ruth met haar gasten over de samenleving in de stad.

[Canvas, 21u30]
 

Vrijdag 31 oktober: Patrick Janssens

Thomas Vanderveken heeft de voormalige Antwerpse burgemeester Patrick Janssens te gast in 'Alleen Elvis blijft bestaan'. 

[Canvas, 22u10]

Zondag 2 november: Atelier de stad

Canvas draaide ook zelf vijf nieuwe stadsdocumentaires over vernieuwende projecten Gent, Brussel, Kortrijk, Genk en Hasselt en Oostende. Die worden uitgezonden op vijf zondagavonden, te beginnen op zondag 2 november.

'Atelier de stad' op Cobra.be