Antwerpen ontslaat stadsbouwmeester Kristiaan Borret

foto Mirjam Devriendt
do 06/02/2014 - 10:27 Update: do 06/02/2014 - 13:36 Het schepencollege van Antwerpen zegt de samenwerking met stadsbouwmeester Kristiaan Borret op. Een verschil in visie over de stadsontwikkeling ligt aan de basis van het ontslag.

kristiaan borret stadsbouwmeester antwerpen architectuur

In oktober vorig jaar kreeg Kristiaan Borret nog de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Architectuur. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege was toen vol lof: "Kristiaan Borret beschouwt architectuur niet als een alleenzaligmakend paradigma, maar als een instrument om onze ruimte in al haar facetten te verbinden".

Toch besliste het Antwerpse schepencollege vorige vrijdag dat de samenwerking met Borret wordt stopgezet. De stad heeft naar eigen zeggen in de nieuwe bestuursperiode "zowel inhoudelijk als organisatorisch een nieuwe weg ingeslagen".

Kristiaan Borret was sinds mei 2006 aan de slag in Antwerpen. Hij waakte als bouwmeester over de kwaliteit van wat er gebouwd werd in de stad. Hij adviseerde het schepencollege vanuit een onafhankelijke positie en ondersteunde de stedelijke diensten. In 2011 werd zijn mandaat nog met vijf jaar verlengd.
Vorig jaar werd de dienst van Kristiaan Borret stevig ingekrompen.

Kristiaan Borret blikt wel tevreden terug: "Ik ben blij dat ik heb kunnen bijdragen aan de bloei van stadsontwikkeling in Antwerpen en vond het bijzonder aangenaam om te werken in een stad en met mensen die één visie uitdragen. Voor mij persoonlijk zijn de afgelopen jaren wonderjaren geweest."

De stad behoudt wel de functie van stadsbouwmeester, die nu dus opnieuw zal worden ingevuld.