Architecten Stadshal Gent winnen prijs

Belga
wo 11/12/2013 - 15:23 De architecten van de Stadshal in Gent hebben de prestigieuze Belgische Prijs voor Architectuur 2013 in de wacht gesleept. De Belgische Prijzen voor Architectuur & Energie werden uitgereikt in Bozar door de Architectenverenigingen van België (FAB).

architectuur prijs stadshal gent belgische prijs voor architectuur en energie 2013 bozar robbrecht en daem marie josé van hee

De tweejaarlijkse Belgische Prijzen voor Architectuur en Energie zijn uitgereikt in Bozar in Brussel. De Belgische Prijs voor Architectuur ging naar de architectenbureaus Robbrecht en Daem en Marie-José Van Hee voor de creatie van de Stadshal in Gent.

"De Stadshal is een plek voor de gemeenschap, een plek die zonder iets op te dringen anticipeert op haar gebruik, wat als aanpak voor een architect vrij uniek en bijzonder moedig is", motiveert de internationale jury de beslissing om het gebouw in Gent te lauweren. De Stadshal won ook de prijs in de categorie publieke ruimte.

De Belgische Prijs voor Energie werd toegekend aan Buro B voor het kantoorgebouw Stebo in Genk. "Een optimale samenhang tussen de behoeften van het gebouw enerzijds en het geïntegreerde zonnepaneelsysteem anderzijds zijn een mooi voorbeeld van doordacht en efficiënt energetisch ontwerpen", aldus de jury.

De prijs voor de beste toepassing van keramische materialen ging naar Salens Architecten voor het Rijksarchief te Brugge. De prijs voor het meest creatief daglichtgebruik in architectuur is toegekend aan BCF Architecten voor hun woning Middag te Halle. De Prijs voor de beste toepassing van een Warmtepomp was voor Denc!-­‐Studio voor het passief kantoor Termote te Nevele.