Boekentoren krijgt originele terrasluifel terug

wo 13/11/2013 - 14:27 Foto update: do 30/01/2014 - 13:17 Een afgebroken terrasluifel, die Henry van de Velde ontwierp op één van de daken van de Gentse Universiteitsbibliotheek en die bedoeld was om les te geven in open lucht, keert terug. De bouwcommissie van de Gentse Universiteit maakt 200.000 euro extra middelen vrij om de historische luifel aan de binnenkoer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

henry van de velde boekentoren nieuwe zakelijkheid interbellum architectuur beschermd monument renovatie subsidie gent

UGent

De Boekentoren in Gent - een van de bekendste realisaties van Henry van de Velde - staat al enige tijd in de figuurlijke steigers. Het gebouw was al geruime tijd aan restauratie toe en twee jaar geleden werd gestart met de werken aan het 64 meter hoge gebouw.

Eind 2013 werd bekend gemaakt dat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois een subsidie van 2,3 miljoen euro toegekend heeft voor de laatste renovatiefase.

"De Boekentoren is een van de iconen van de architectuur uit het interbellum. Het is een meesterwerk van een van onze belangrijkste ontwerpers uit de 20e eeuw, Henry van de Velde", aldus Geert Bourgeois.

UGent - © E. Sergysels

Hoofdbibliothecaris Sylvia Van Peteghem stuitte in het werk 'Een toren voor boeken, 1935-1985' op volgende beschrijving van het verloren gegane erfgoedpareltje: "Op het dak van het museum bevond zich een terras, dat vanuit de bibliotheek van het HIKO (Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis) betreden kon worden. De studenten konden hier in open lucht les volgen onder een precies daarvoor bestemd luifeldak."

In de jaren vijftig werden plannen gemaakt om op het terras nog een verdieping bij te bouwen, maar die werden nooit uitgevoerd. Omdat de betonnen luifel niet waterdicht bleek, werd die (allicht) in de jaren zestig afgebroken en werd het terras gesloten. De bouwcommissie van de Gentse Universiteit maakt nu 200.000 euro vrij om het dak en de luifel in hun oorspronkelijke staat te herstellen.

De komende jaren zullen de interieurs en de leeszaal gerestaureerd worden. Het gebouw blijft toegankelijk tijdens de restauratiewerken.

Bibliothecaris Sylvia Van Pethegem hoopt dat de renovatie klaar is in 2017, het jaar waarin de universiteit haar 200ste verjaardag viert.

Op www.boekentoren.be kunt u de werken aan het gebouw op de voet volgen. Op de website vindt u info over de geschiedenis van het gebouw, de restauratie, het bouwteam, het verloop van de werkzaamheden onder leiding van het ontwerpteam Robbrecht en Daem.

De Gentse Universiteitsbibliotheek en het voormalig Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde, beter bekend als de Boekentoren, staan sinds 1992 op de lijst van de beschermde monumenten.

De Boekentoren in het archief