Luik krijgt nieuw theater

do 03/10/2013 - 17:06 Gisterenavond is in Luik het Théâtre de Liège geopend. Daarmee begint een nieuw hoofdstuk voor het voormalige Théâtre de la Place, het grootste theater van Wallonië.

Het heeft even op zich laten wachten maar ondanks de vele obstakels is het eindelijk gelukt. Gisteren opende het voormalige Théâtre de la Place onder een nieuwe naam, Théâtre de Liège, en op een nieuw adres. Vanaf nu huist het theater in het oude gebouw van de Société Libre d'Emulation. Architecten Pierre Hebbelinck en Pierre de Wit kregen in 2003 al de opdracht dat beschermd monument uit te breiden met een nieuwbouw. Die is gisteren onder grote belangstelling in gebruik genomen. Het gebouw beslaat maar liefst 7800 vierkante meter en behuist behalve een theater ook een café, restaurant, bookshop en congresruimtes.

Architecten Pierre Hebbelinck en Pierre de Wit waren met dit theater niet aan hun proefstuk toen. Ze hebben eerder al het museum MAC's (Grand-Hornu) en Théâtre du Manège (Mons) met succes onder handen genomen en hebben de afgelopen tien jaar een belangrijke rol gespeeld voor de hedendaagse architectuur in het zuiden van ons land.

Het publiek kreeg gisterenavond al een voorsmaakje van wat komen gaat. Zowel de dansvoorstelling 'Petite Tragédie' van Thierry Smits als 'Roméo et Juliette' stonden geprogrammeerd. Dat laatste is een  theaterstuk op z'n Belgisch, met een gemengde Nederlandstalige en Franstalige cast. Regisseur Yves Beaunesne zet de Vlamingen (de Capulets) tegenover de Walen (de Montaigus).

Komend seizoen staan ook verschillende internationale artiesten geprogrammeerd, waaronder Peter Brook (The Suit), Pippo Delbono (Dopo la Battaglia), Krzysztof Warlikowski (Kabaret Warszawski) en actrice Cécile de France in 'Anna', op muziek van Serge Gainsbourg.

Het hele openingsweekend lang staan voorstellingen, concerten, tentoonstelling en meer gepland. Het Théâtre de Liège bevindt zich op de Place du 20 Août.