Retrospectieve Bureau Bas Smets in deSingel

(c) Eline Ros
ma 30/09/2013 - 09:56 In België moet landschapsarchitect Bas Smets regelmatig uitleggen dat hij geen tuinarchitect is maar internationaal verwierf hij op korte tijd een sterke reputatie met ontwerpen voor landschappen en publieke ruimtes. Hij krijgt nu een retrospectieve in deSingel.

architectuur bas smets retrospectieve desingel antwerpen tentoonstelling landschapsarchitect architect brussel

Bas Smets richtte in 2007 zijn Bureau Bas Smets op in Brussel, boven café De Walvis op de Vlaamsesteenweg. Daar zit hij nog steeds, ook al heeft hij ondertussen 18 medewerkers die in een zevental landen projecten opleveren.

Na zijn studies tot ingenieur-architect en landschapsarchitect in Leuven en Genève ging Smets zes maanden stage doen in Parijs bij Michel Desvigne, de top van het 'landscape urbanism'. Die zes maanden werden zeven jaar. Bij Desvigne leerde Bas Smets dat de landschapsarchitectuur een vernieuwende blik kan bieden op stedenbouwkunde. Landschapsarchitectuur moet publieke ruimtes aantrekkelijk maken voor inwoners.

Van Ingelmuster tot Tartu

Door zijn link met Parijs is Bas Smets erg actief in Frankrijk. Daar ontving Smets in 2008 de prestigieuze prijs'les Nouveaux Albums des Jeunes Architectes et de Paysagistes', tweejaarlijks uitgereikt door het Franse ministerie van Cultuur.

Bureau Bas Smets realiseerde onder andere de dorpskernvernieuwing van Ingelmunster, het park rond de hoofdzetel van Voka in Kortrijk, de omsloten tuinen van het woon- en zorgcentrum in Lommel en de tuinen van het Franse Château Padiès. Hij was laureaat van de prijsvraag voor het Stationsplein in Roeselare, de Zuidboulevard in Waregem, het nieuwe park rond het Nationaal Museum van Estland in Tartu, de publieke ruimte rond het Noordstation in Brussel en de publieke ruimte van Paris La Chapelle Internationale.

Smets heeft gewerkt aan een reeks territoriale visies op lange termijn voor Brussel 2040, Lyon Part-Dieu, Bordeaux 55.000ha pour la Nature, Parijs La Défense Est en Rijsel 2030. Recent heeft hij meegewerkt aan grote infrastructurele projecten en was hij weerhouden voor het landschapsontwerp van de realisatie van de nieuwe autosnelweg A11 in het polderlandschap rond Brugge en voor het stedenbouwkundig ontwerp rond de nieuwe stuwsluis in Harelbeke. Naast deze publieke opdrachten ontwerpt hij één private tuin per jaar.

In 2009 werd Bas Smets gekozen als landschapsarchitect voor het ontwerp en de realisatie van het park rond het nieuwe centrum voor de productie van kunst en tentoonstellingen, ontworpen door Frank O. Gehry in het Zuid-Franse Arles. In 2011 heeft hij de zwarte landschappen ontworpen als decor voor de film ‘Continuously Habitable Zones’ van Philippe Parreno.

Landschapsarchitectuur in zeven stappen

Deze eerste retrospectieve in deSingel is gebaseerd op Smets theorievorming van de eigen methodiek. De tentoonstelling schetst de verbeelding van het landschap in zeven autonome etappes: kader, lezing, exemplarisch landschap, figuur, schriftuur, perceptie en embleem. Zeven projecten illustreren het stapsgewijze ontwerpproces. Elke etappe heeft haar specifieke beeld als resultaat. Op die manier creëert het landschapsontwerp een reeks beelden die ingezet worden om de realiteit te transformeren.

 

Bas Smets opende de retrospectieve met een lezing. (Foto Eline Ros)

(c) Eline Ros

[ De architectuurtentoonstelling 'Bureau Bas Smets. Landschappen' loopt tot en met 5 januari 2014 in deSingel. Open woensdag-vrijdag van 14-18u en bij voorstellingen. ]