KMMA sluit met spetterend slotweekend

vod
wo 28/08/2013 - 14:56 Video update: ma 02/12/2013 - 09:25 Het Kopninklijk Museum voor Midden-Afrika sluit drie jaar zijn deuren voor een grondige vernieuwing. Dit weekend verhuisde de opgezette olifant uit het museum in Tervuren naar Technopolis in Mechelen. Ruim 15000 mensen kwamen genieten van de muziek, de workshops en van het museum zelf. In het najaar van 2016 zou het museum helemaal klaar moeten zijn.

museum afrikamuseum tervuren afrika sluiting renovatie lazare bungu di mbonga labo suppoost congo rondleiding de zevende dag journaal

Olifant Afrikamuseum naar Technopolis

Een laatste blik in het Afrikamuseum

Laatste rondleiding in het Afrikamuseum

Guido Gryseels over sluiting Afrikamuseum

Spetterend slotweekend met verhuis van de olifant

Naar aanleiding van de sluiting organiseerde het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika heel wat activiteiten in het weekend. Hoogtepunt van het slotweekend werd de verhuis van de grote opgezette olifant, die sinds 1959 in het museum prijkt, naar Technolopis in Mechelen.
De olifant werd net als heel wat andere dieren in het museum verzameld voor de wereldtentoonstelling van 1958. Hij werd het jaar voordien in Zuid-Kasaï geschoten door een groep jagers. De gedroogde huid en de botten werden naar Londen verscheept waar een structuur werd gemaakt waarop huid, slagtanden en gebit bevestigd werden. Door het gewicht van de slagtanden - elk zo'n 40 kilo zwaar - begon in de jaren '90 de kop van de olifant naar beneden te zakken en de huid te scheuren. Daarom werd het dier in 2001 gerestaureerd.

Laatste rondleiding

Voor de deuren drie jaar dichtgaan, kreeg De Zevende Dag de laatste rondleiding van de 76-jarige Congolese suppoost Lazare Bungu di Mbonga Labo.
Guido Gryseels
, directeur van het Afrikamuseum in Tervuren vertelt in de studio wat de plannen zijn met de collectie. (zie hiernaast)
De werking van het museum gaat door in andere musea. Zo gaat de olifant naar Technopolis in Mechelen en de giraf  naar de Regie der gebouwen. Tijdens de renovatiewerken zullen een aantal topstukken tijdelijk verhuizen naar musea in New York, Los Angeles en Parijs. Het museum wordt een pop-upmuseum.
De andere activiteiten van deze wetenschappelijke instelling blijven doorlopen.

 

Grondige vernieuwing van het museum

Het Afrikamuseum in Tervuren sluit de deuren voor een grondige vernieuwing. Het heeft even geduurd, maar eind augustus werden de architect en de aannemer aangeduid. Het museum krijgt onder meer een glazen onthaalpaviljoen dat ondergronds wordt verbonden met het museum.
In totaal zullen de werken drie jaren duren. In tussentijd zal de collectie de wereld rondreizen. De bekende olifant verhuist tijdelijk naar Technopolis in Mechelen. Het merendeel van het personeel zal ook aan de slag blijven in andere musea.
 

Olifant Afrikamuseum naar Technopolis

De grondige vernieuwing van het Afrikamuseum in Tervuren staat na jarenlang wachten definitief in de startblokken. Na de sluiting eind november moet het op goed twee maanden helemaal leeg zijn, waarna de werken kunnen starten. Doel is in het najaar van 2016 helemaal klaar te zijn, klonk het eind augustus bij een opgeluchte directeur Guido Gryseels.

"Eindelijk is de kogel door de kerk", zei ook staatssecretaris Servais Verherstraeten, die samen met collega Philippe Courard de werken voorstelde in Tervuren. "Het laatste koloniale museum ter wereld" met zijn ietwat ouderwetse presentatie krijgt een grondige opfrisbeurt, inclusief airconditioning, restaurant en een mooie museumshop.
"Al die farizeeërs" worden wel uit het eigenlijke museumgebouw gejaagd", legde architect Stéphane Beel uit. Zij krijgen onderdak in een modern, glazen paviljoen. Dat zal via een ondergrondse doorgang meteen ook dienstdoen als nieuwe ingang.

De keuze voor een afzonderlijk paviljoen moet helpen de unieke atmosfeer van het museum zoveel mogelijk te bewaren, klonk het. Bedoeling is ook de oude vitrines te moderniseren en zo te kunnen behouden. Tegelijk zullen de originele ruimtelijke concepten en vergezichten naar het park dankzij de restauratie opnieuw opduiken.
Stof vergaren zal de collectie in tussentijd niet doen. Volgens directeur Gryseels is er vanuit de hele wereld vraag naar de topstukken, die dan ook tijdelijk zullen verkassen naar plekken als New York, LA of Parijs. De bekende olifant van het museum verhuist tijdelijk naar Technopolis in Mechelen.
De vernieuwing van het museum kreeg in 2006 al groen licht van de federale regering. Het prijskaartje beloopt zo'n 51 miljoen euro. "Het merendeel" van het museumpersoneel kan tijdelijk elders aan de slag.
 

[Het museum sluit zijn deuren tijdens het weekend van 30 november en 1 december 2013. Het museum wil dit laatste weekend uitgebreid vieren.
Op zaterdag vertrekt de opgezette olifant.
Op zondag is er  Burundese zang en dans, optredens van artiesten als Fredy Massamba, gospelband ‘Zion’ of polyphone liederen.
Klik hier voor alle info over dit slotweekend.]

Het museumgebouw sluit op 1 december 2013 zijn deuren voor een grondige renovatie. Tijdens de periode van sluiting zullen heel wat van de topstukken van het KMMA opduiken in tentoonstellingen in binnen-en buitenland o.m. in Los Angeles, Parijs, New York, Florida... Het museum wordt een 'Pop-up' museum.


Bekijk ook: