Paviljoen Toyo Ito niet langer beschermd

vr 02/08/2013 - 09:02 De open constructie, een erfenis van Brugge Culturele Hoofdstad 2002, is 'gedeclasseerd' en mag dus worden verplaatst of afgebroken. Architect Toyo Ito werd eerder dit jaar nog bekroond met de 'Nobelprijs' voor architectuur.

toyo ito brugge paviljoen

Geen sant in Brugge

Brugge was altijd al een koele minnaar van het open doorloopgebouwtje van Toyo Ito, dat gekenmerkt wordt door de metalen honingraten, de witte vlekken en de waterpartij. Het werd door veel inwoners 'de carwash' genoemd, en door gebrekkig onderhoud en toezicht raakte het in verval. Daar rees fel protest tegen van kunstliefhebbers.

Minister van onroerend erfgoed Bourgeois heeft het paviljoen nu 'gedeclasseerd', dat wil zeggen dat het niet meer op de lijst van beschermde monumenten staat, en dat het voortbestaan ervan niet meer gegarandeerd is. De argumentatie van Bourgeois is dat het altijd bedoeld was als een tijdelijke constructie. De declassering is er gekomen op verzoek van het Brugse stadsbestuur. De stad wil het paviljoen naar eigen zeggen behouden, en elders onderbrengen, om het centrale Burgplein te kunnen herinrichten.

Belangrijkste architectuurprijs

Het paviljoentje van Toyo Ito is het enige werk van de Japanse architect in ons land. Toyo Ito kreeg eerder dit jaar de Pritzkerprijs voor architectuur, dat is zowat de Nobelprijs of de hoogste onderscheiding ter wereld die een architect krijgen kan.

Nacasa & partners inc.

Bekijk hier enkele andere ontwerpen van Toyo Ito


Zes jaar geleden: