'La Tourette' van Le Corbusier

vod
wo 17/07/2013 - 16:06 Update: ma 22/07/2013 - 11:50 Op ongeveer 15 kilometer van Lyon staat Sainte-Marie de La Tourette, een klooster dat ontworpen werd door Le Corbusier. Het programma 'Vive le Vélo' bracht een bezoek.

architectuur stedenbouw fotografie le corbusier charles edouard jeanneret sainte marie de la tourette la tourette tour de france ronde van frankrijk vive le velo reportage paters dominicanen

Le Corbusier zorgt voor rust en stilte

Een stukje architectuur in een sportprogramma... moet kunnen.
Op 13 juli 2013 reden de renners in de Ronde van Frankrijk van Saint-Pourçain-sur-Sioule naar Lyon. Onderweg kwamen ze voorbij Evreux waar het klooster 'Sainte-Marie de La Tourette' staat, een gebouw ontworpen door Le Corbusier. Het programma 'Vive le Vélo' ging aanbellen bij de paters Dominicanen die er wonen.

"Het is een gebouw dat indruk op je maakt, het laat je niet koud." vertelt pater Alain Durand trots. "Je ziet de typische kenmerken van de architectuur van Le Corbusier. Het gebouw staat op palen, want het terrein is erg steil. Dat systeem maakt grote glazen wanden mogelijk want Le Corbusier was een architect die niet alleen met vormen speelde, maar ook met licht. Hij liet het licht in de vormen spelen."
 

De pater Benedictijn leidt de cameraploeg rond doorheen het prachtige gebouw. De grote ruimtes zijn kaal, zonder versiering, alles is van beton. "Le Corbusier zou hier nooit schilderijen of beelden gewild hebben." gaat de pater verder alsof hij de architect persoonlijk gekend heeft. En dat is niet helemaal onwaar.

"Ik studeerde nog en Le Corbusier zien was een hele belevenis. We hadden veel over hem gehoord en zagen het klooster tot stand komen. De meester zelf uitleg horen geven over zijn werk, dat was een onvergetelijk moment voor mij als dominicanenstudent.
Door jarenlang in dit schitterende gebouw te wonen, begrijpt Pater Alain Durand perfect wat Le Corbusier inspireerde.
"Hij wou de mensen geven waar het ze het meest aan ontbrak, namelijk rust en stilte."

Ter gelegenheid van de 125ste verjaardag van Le Corbusier, geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris, zette het Musée des Beaux-Arts in zijn geboortestad La Chaux-de-Fonds in Zwitserland een tentoonstelling op. ‘Le Corbusier et la photographie’ is een van de hoogtepunten tijdens het jubileumjaar 2012. Deze tentoonstelling, die in nauwe samenwerking met de Fondation Le Corbusier in Parijs tot stand kwam, is nu te zien in Brussel tot 6 oktober 2013.


[ 'Le Corbusier and Photography - Construire l'image / Het beeld opbouwen' in het CIVA in Elsene, Kluisstraat 65 tot 6 oktober 2013 ]