De stad op je bord

vod
do 18/09/2014 - 17:16 Wat dacht u van een gin tonic van onkruid, of een pesto op basis van wilde rucola, gewoon geplukt op straat? Cobra.be ging met plantenkenner Geert Heyneman en culinair journaliste Dorien Knockaert op zoek naar eetbaar onkruid en andere onbekende, wilde planten.

eet de stad in balans wilde planten gin geert heyneman dorien knockaert atelier de stad gent atelier de stad groententaart niets is verloren festival

Eet de stad in balans

Onder het motto’ Niets is verloren’ wil  Gent nadenken over een duurzame toekomst voor de stad. De centrale gedachte? Hoe kunnen we creatief omgaan met de afvalberg, energieverlies en andere overschotten in de stad van morgen. 'Niets is verloren' is een project van Timelab en KASK in samenwerking met Canvas en Stad Gent.

‘Eet de stad in balans’ is een van de vijf projecten van Atelier De Stad Gent, waarbij gezocht wordt naar creatieve oplossingen voor het probleem van verspilling in de stad. Zo negeren we enorm veel planten die langs de weg groeien. Planten die je gewoon kunt plukken en opeten, maar die we niet meteen als eetbaar beschouwen. Je leest het goed: bereid eens een maaltijd met onkruid.
 

Plant-aardig eten

De stad op je bord

Plantenkenner en stadsecoloog Geert Heyneman is een van de sterke schouders onder het project. Hij is al lang overtuigd van het lekkers dat wilde planten en onkruid te bieden hebben.
Voor het project ‘Eet de stad in balans’ bedacht Heyneman wandelingen met tekst en uitleg over eetbare wilde planten in Gent. Tijdens de wandeling krijgen zijn gasten ook oogst- en bereidingstips en een degustatie op het einde.

“Ik ben begonnen met het eten van wilde planten en eetbaar onkruid in het leger”, vertelt Heyneman enthousiast, “Tijdens overlevingstochten moesten we het stellen met eten uit blik. Ik wist toen al heel veel over kruiden en vond het niet meer dan normaal om dat ‘potjeseten’ op smaak te brengen met vers geplukte kruiden. Mijn kameraad-soldaten vonden dat geweldig lekker.”

Dorien Knockaert is onder de indruk van wat er allemaal langs de bermen van de Gentse Coupure te vinden is. "Het is ongelofelijk hoeveel je kunt eten van wat er groeit in de stad. Wilde rucola, fluitekruid, kraailook, wilde wortel, paardenbloemen, brandnetel,… Het staat er allemaal om door ons geplukt te worden. Ik ben er nu een half jaar mee bezig, sinds de lente, en ik blijf dingen ontdekken die lekker zijn. Ook nieuwe smaken. Er zit zo’n grote variatie in. Het inspireert me om gerechten te verzinnen.”

Dorien Knockaert

Maar voor Knockaert draait het project ‘Eet de stad in balans’ om meer dan alleen maar avontuurlijk koken met wilde planten. Het gaat ook om verbondenheid met je stad. “Ik haal er zelf zoveel plezier uit om al doende mijn omgeving en de wilde, onbekende planten te leren kennen. Je gaat ook echt meer van je stad houden, omdat je ineens ziet dat er veel meer leven is in die stad dan je dacht. Het is een manier om je stad en je eten beter te leren kennen.

Tijdens de wandeling gidst Heyneman je van de ene eetbare plant naar de andere, maar als leek is het niet makkelijk om op je eentje planten uit de bermen te gaan plukken: “Voorzichtigheid is aangeraden als je er niets van kent. Pluk alleen de dingen die je kent. Wie heel graag op zoek wil naar eetbare planten, kan zich best op voorhand informeren of een geleide wandeling doen. Maar eens je je erin verdiept, leer je het snel.”
 

Gin en mysterieuse groententaart


Met wat ze geplukt hebben, bereidden Dorien Knockaert en Geert Heyneman pesto en een groententaart . Daarnaast creëerde Heyneman speciaal voor Atelier De Stad Gent een gin op basis van onkruiden, exoten en drie gin-kruiden.

Het kookexperiment reikt verder dan Atelier de Stad Gent, want in 2015 brengen Geert Heyneman, Dorien Knockaert en Eva Peeters een boek uit met recepten op basis van wilde stadsplanten, geïnspireerd door ‘Eet de stad in balans’.
Wie graag eens meewandelt met Geert Heyneman, kan dat op aanvraag bij Geert :  Geert.heyneman1@telenet.be
 

Niets is Verloren Festival

Atelier De Stad Gent sluit af met het ‘Niets is verloren’ festival. Ook daar is de hoofdgedachte om duurzamer om te gaan met voeding. De bedoeling is om alle burgers, organisaties, bedrijven en horeca te betrekken bij de strijd tegen de voedseloverschotten.

Je kunt er ook proeven van de gin van Geert Heyneman.
Meer informatie over de talrijke activiteiten tijdens het slot-event vindt u bij Niets Is Verloren Festival.

[Atelier de Stad Gent – Niets is Verloren Festival op 20 september 2014, Bijloke Gent]
 

Atelier De Stad

Atelier De Stad is een project van Timelab en KASK ism Canvas en Stad Gent.

In het kader van het grote stadsproject Atelier de stad Gent werden
deze 5 projecten geselecteerd:
- Eet de stad in balans
- Mij pak je niet in
- Het spilvarken
- Een logistiek plan voor de stad: Mobikid
- Public Harvest Lab

Meer info over deze projecten vindt u hier