Gallo-Romeins Museum in Tongeren wint Museumprijs

vod
wo 04/06/2014 - 00:02 Het Gallo-Romeins museum in Tongeren, het Museum van de Stad Brussel en het Musée provincial Félicien Rops in Namen winnen de Museumprijs van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en het advocatenkantoor Linklaters.

Elk jaar kiest een jury in Vlaanderen, Brussel en Wallonië het museum dat het meest zijn best doet om én kunst en erfgoed te bewaren en te tonen, én een divers publiek aan te spreken. De Museumprijzen zijn 5000 euro waard, geld dat dient om een nieuw publiek aan te boren, bijvoorbeeld kinderen of kansarmen.  
 

Beste museum in Vlaanderen

Op zoek naar de Etrusken

Het Gallo-Romeins Museum heeft de jury overtuigd door "de manier waarop het sinds vele jaren de discipline archeologie in al haar verschijningsvormen in de kijker zet".

Het museum slaagt er volgens de juryleden in tentoonstellingen rond moeilijkere thema's op te zetten, die toch een groot publiek bereiken. 

Beste Brusselse museum

De prijs voor het beste Brusselse museum gaat naar het Museum van de Stad Brussel omdat het de inwoners van Brussel op een andere manier naar de stad doet kijken.

"Met een thematische aanpak wil het een ruim publiek aanspreken, zowel Brusselaars als anderen, en wil het complexe onderwerpen toegankelijk maken, terwijl een strikt wetenschappelijke benadering in samenwerking met het Archief van de Stad verzekerd blijft", verduidelijkt dejury.

Beste museum in Wallonië

De jury waardeert bij het Musée provincial Félicien Rops tot slot de "ingehouden spanning van dit kleine monografische museum om telkens opnieuw andere invalshoeken te vinden waarmee het oeuvre van Félicien Rops wordt ontsloten". Het museum maakt gebruik van moderne media en heeft veel aandacht voor anderstaligen, die in de mate van het mogelijke in hun moedertaal bediend worden.

Publieksprijs en prijs van de Kinderjury

Jan Matthys meets Adolphe Sax

Onze gids tussen al het koperen fraais op de expo SAX200 is Jan Matthys, zelfverklaard saxofoonhobbyist en een vat vol weetjes over de uitvinder van de saxofoon.

Elk jaar kan ook het publiek zijn lievelingsmuseum bekronen en krijgen de meest kindvriendelijke musea een prijs.

Dit jaar hebben een vijfduizendtal museumliefhebbers via de website www.museumprijs.be beslist dat het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel,

Vlaanderen vakantieland in het Red Star Line museum

met filmregisseur Jan Verheyen

het Red Star Line Museum in Antwerpen en het Musée des Beaux-Arts in Luik de Publieksprijs winnen.

De Prijs van de Kinderjury gaat tot slot naar Autoworld in Brussel, het Gasthuismuseum Sint-Dimpna in Geel en L'Hôpital Notre-Dame à la Rose in Lessen.De verschillende prijzen werden op 3 juni uitgereikt in het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel.